Gökçe
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'den 'afet yönetimi nasıl yapılmaz' dersi

İstanbul'u etkisi altına alan kar herkes için hayatı felç etmeye devam ediyor. Tüm yerel yönetimler ve yetkililer, afet alarmı verilmiş ve buna göre tedbirlerini alırken İTÜ'de adeta bir afet yönetimi krizi yaşanıyor. Günler öncesinden haftasonu büyük bir kar yağışının hayatı olumsuz etkileyeceği bilgisi uzmanlar tarafından tüm kamuoyuyla paylaşılmıştı. Ancak İTÜ Rektörlüğü bu konu hakkında bir plan hazırlamadığı için büyük mağduriyetler silsilesi İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın kişisel Twitter hesabından final tarihlerini hatalı tarihe ötelediğini açıklamasıyla başladı:

6 Ocak 18:48 saatli bu tweete baktığımızda aslında erken saatte bir açıklama gelmesi açısından güzel bir hamle olarak değerlendirilebilirdi. Ancak hiçbir hazırlık yapılmadan tamamen rasgele bir erteleme yapıldığının anlaşılması uzun sürmedi. Çünkü 14 Ocak tarihinde Açıköğretim sınavları yapılacaktı ve Açıköğretim sınavlarının yapılacağı yerlerden biri de İTÜ yerleşkeleriydi. Tweetin ardından Rektörlük bu konuda yetkili merciler tarafından uyarılmış olacak ki resmi açıklama, kişisel tweetten ancak 1 saat kadar sonra 19:53'te sınavların yeni tarihlerinin ucu açık bırakılarak "ileri bir tarihe ertelenmiştir" şeklinde düzeltilerek servis edildi.

Tarihler 8 Ocak Pazar'ı gösterdiğinde herkes kar yağışının azalmasını bekliyordu ancak yetkililerden gelen açıklamalar bunun tersi şekilde, yağışların Pazartesi günü öğleden sonra artacağı ve Salı günü de devam edeceği şeklindeydi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da bunu gören uzmanlar arasındaydı ve gerekli uyarılarını paylaşıyordu:

Tüm Türkiye 9 Ocak Pazartesi günü özellikle öğleden sonra kar yağışının artacağını biliyordu. Bu nedenle Valilik okulları tatil etmiş, özel sektör bile çalışma saatlerinde düzenlemeye gitmişti. Ancak beklenen açıklama İTÜ Rektörlüğünden bir türlü gelmiyordu. #İTÜdesınavlarERTELENSİN hashtagiyle Twitterda kampanyalar düzenlenmesine rağmen bu süreçte İTÜ Rektörlüğü kılını kıpırdatmadı. Taa ki sabah 08:33'e kadar. Evet yanlış duymadınız. 09:00'da finalleri olan insanlara 08:33'e kadar duyuru yapmayan yönetim şu açıklamayla öğrencileri selamladı:

Beklenen olmamıştı. Rektörlük kararından dönmemek uğruna direnmiş, mağduriyetleri katlamıştı. Ancak Rektörlük hariç herkesin bildiği bir gerçek vardı ki öğleden sonra kar yağışı daha da artacaktı. Ve İTÜ Rektörlüğü tüm öğrencileri yollara döküp herkesi mağdur ettikten sonra teslim oldu:

Son Durum:

7-8 Ocaktaki finaller 9-14 Ocak haftaiçi akşam saatleri ve 15 Ocak tarihlerine alındı. 9 Ocak 15:30'a kadar başlamış sınavlara gelemeyen öğrenciler mazeret sınavlarına girebilecek. 9 Ocak 15:30 sonrası başlayan sınavlar ve 10 Ocak Salı günü yapılacak sınavlar 16 Ocak ve 17 Ocak tarihlerine ertelendi.

Nasıl olmalıydı?

Eski İTÜ Rektörü, şimdiki MEF Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin 8 Ocak öğleden sonra yaptığı açıklamada İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan aldığı bilgiler doğrultusunda MEF Üniversitesini tatil ediyor. 

Ve Sonuç

Siz de onlara sıcak yer sağlayabilirsiniz Kar afeti büyüyor: İTÜ Gölet Kafenin tavanı çöktü

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu