Selin
Son 180 günde 6 haber

İTÜ'den bölüm sitesine erişim engeli

Geçtiğimiz günlerde İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü eğitim görevlileri ortak bir bildiri yayımlayarak 23 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"ne tepki göstermişlerdi. Yayımlanan bildiride deprem bölgelerinde olabildiğince hızlı yapılaşma ve barınma problemine çözüm üretme adı altında alınan kararların şehir ve bölge planlama ilkelerine uymadığı, bu ilkelere dikkat edilmeden atılan adımların uzun vadede ortaya büyük sorunlar çıkarabileceği vurgulanmıştı. Bunun üzerine bölüm websitesine İTÜ tarafından erişim engeli getirildi.

İTÜ eğitim görevlileri uyardı

Kararnamedeki maddelerin tek tek değerlendirildiği açıklamada "iskan alanlarında ve mevcut kentsel alanlarda Bakanlıkça onaylanacak plan ve imar uygulamaları beklemeksizin uygulamanın yapılabileceği" ifadesine dikkat çekildi. Bu duruma karşılık planlamanın yalnızca zemin kontrolünden ibaret olmadığı, kentlerin yaşayan ve üreten toplumsal ilişkiler bütünü olduğu, bu nedenle sürecin bütüncül risk değerlendirmeleri yapılarak alanında uzman kişilerle yürütülmesinin hayati öneme sahip olduğu ifadesinde bulunuldu. Bu maddenin şehir planlama bilimsel birikimini göz ardı ettiği belirtildi. 

"Sorunlu" kararıyla madencilik faaliyetlerine devredilen alanların dahi yerleşime açılabileceği ibaresi hakkında “Hızla tahsis edilmesi mümkün hale gelen bu alanların, mülkiyet haklarının transferinde belirsizlikler yaratılmıştır. Bu kararnameye göre, hızlı tahsis uygulamasıyla düzenlenecek yerleşme ve yapılaşmanın, kamu hak ve kaynaklarının geri dönülmez kaybına neden olacağı öngörülmektedir.”  açıklamasında bulunuldu.

Eğitim görevlilerimizin ilgili idarelere çağrısı:

"hukuki veya teknik şartlar gereğince"

28 Mart 2023'te İTÜ Şehir ve Bölge Planlama websitesinde bahsi geçen bildiri yayımlanmış ve resmi bölüm sosyal medya hesabında paylaşılmıştı. 31 Mart 2023'te ise bölüm websitesine erişim engeli getirildi ve sosyal medya hesaplarından paylaşımlar kaldırıldı. Erişim engeli birkaç saat sürdü. Websitesinin geri aktifleştirilmesiyle birlikte artık bildiriye ulaşılamıyor, erişememek için tıklayınız.

Öğrenci kulüplerinden tepki gecikmedi

Mimarlık Fakültesi bileşenleri, durum hakkında ortak bir açıklamada bulundular. Öğrenciler hocalarının görüşlerini desteklerken ifade özgürlüğünün çiğnenişine tepki gösterdiler ve İTÜ yönetimine haksız müdahaleden geri dönüş çağrısında bulundular.

Açıklama:

 

Konu hakkında İTÜ'den açıklama gelmedi

Getirilen kısıtlamalar hakkında İTÜ herhangi bir açıklamada bulunmadı ve yapılan eleştiriler karşısında sessiz kaldı. Okul yönetiminin bünyesindeki öğretim görevlilerine sansür uygulaması tepki toplarken bildirinin tekrar yayımlanıp yayımlanmayacağı belirsiz.

 

 

 

 

 

 

 

QS Dünya Üniversiteler Sıralaması raporu yayınlandı Beyoğlu’nda ders çalışabileceğiniz 7 kafe

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi