Zülfikar Oğulcan
Son 180 günde 1 haber

Kulüp etkinliklerinin akıbeti ne olacak?

Sıkça gündeme gelen, öğrenciler arasında da geniş bir şekilde yer bulan olaylar; kültür, sanat ve bilimle ilgilenen birçok kulübün düzenlemek istediği etkinliklerin çeşitli gerekçelerle iptal edilmesiyle ilgiliydi. Çifte standart politikasının devam ediyor olduğu yönündeki söylentiler ve bunun arkasında yatan nedenler hala herkesin gündeminde. Kulüp etkinliklerinin onay sürecini, bu söylentilerin neden var olduğu, çifte standart olarak algılanan kararların neden hala alınmaya devam edildiğini İTÜ öğrencisine daha iyi açıklayabilmek için, arı24 ekibi olarak "Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü (KHŞM) ve İTÜ İletişim Direktörlüğü" ile iletişime geçtik.

İTÜ içi katılım, genel katılım şartları neye göre belirleniyor?

"Etkinlik yapılabilmesi için öncelikle Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne (KHŞM) başvurulur. KHŞM'ye başvuran kulüpler, etkinliğin İTÜ içi veya genele açık olduğunu belirtirler. Bu başvurular Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü (ÖFKK) tarafından incelenir ve onaydan geçer. Bazı durumlarda çeşitli şartlara göre etkinlik revizesi istenebilir, ancak genel olarak faaliyetlerin kime açık olacağı kulüpler tarafından belirlenir."

Okul içindeki bir alanı etkinlik amacıyla kullanmak isteyen kulüplerin, İTÜ'ye maddi bir gelir getirme koşulu var mı?

"Hayır kesinlikle yok, öğrenciler yapacakları faaliyetler için sponsorluk ve destek bulabiliyor. Bu getiriler sadece kendi kulüplerinin faaliyetlerini zenginleştirmek amacıyla, öğrenciler tarafından kullanılabiliyor. Okulun, etkinliklerden çıkar sağlamak gibi bir amacı bulunmuyor."

Etkinlikler neye göre onaylanıyor veya reddediliyor?

Türk Dünyası Kulübünün; 27.10.2023 tarihinde, saat 14.00-14.30 aralığında, Ayazağa Kampüsünde 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi önünden, İTÜ Rektörlüğü ön alanında bulunan Atatürk büstüne kadar, İTÜ içi katılımlı olarak gerçekleştirmek istedikleri '100. Yıl Cumhuriyet yürüyüşü' etkinliği düzenlenmesi, ilk başta Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurul toplantısında uygun bulunmazken hemen ardından Türk Dünyası Kulübü sosyal medya hesaplarından İTÜ'yü kınama mesajları yayınlanmıştı. Kınamanın ardından etkinlik, detayları bilinmeyen bir süreçle onaylandı ve kınama açıklamaları, Kulup sosyal medya hesaplarından kaldırıldı.

Kaldırılan kınama metni

Öte yandan, Diriliş ve Medeniyet Kulübü'nün 'Kudüs Seminerleri Dizisi' ve 'Kudüs Sergi' etkinlikleri onaydan geçti. Kulüp faaliyetlerinde emek veren öğrencilerin sıkça şikayetçi olduğu bu belirsizliğin neye göre oluştuğu ve ne zamana kadar devam edeceği ise birçok İTÜ öğrencisi için hala merak konusu.

Bu belirslizlikler İTÜ'yü de etkiliyor

Akademik başarının yanı sıra çağdaş düşünce yapısına sahip, fikir özgürlüğüne önem veren, vicdanı hür bireyler yetiştirmiş bir okul olan İTÜ'de; kulüp etkinlikleriyle alakalı hala akıllarda kalan ve aydınlanmamış çokça soru var. Daha öncesinde çeşitli konferanslara ev sahipliği yaparak, bilim insanlarının ve kültür-sanat alanında yetkin isimlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşmasına vesile olan İTÜ, hala bünyesinde bu faaliyetleri sürdürmeye çalışan öğrencilere sahip olsa da; bu soruların cevaplanmadığı koşullarda hem öğrencisini hem de kültür-sanat-bilim dünyasında senelerdir edindiği yeri kaybedecek gibi görünüyor.

 
İTÜ1773 fiyatları cep yakıyor İstanbul'da kitap ve kahvenin buluşması: En iyi 5 kitap kafe

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi