İrem
Son 180 günde 3 haber

İTÜ1773 fiyatları cep yakıyor

Her insan, günlük olarak zorunlu şekilde alması gereken besin değerini karşılamak amacıyla yemek yemek zorundadır. Birçok uzman ana öğünlere ek olarak ara öğünlerin de olmasını savunurken, bu öğünleri daha sağlıklı gıdalarla doldurmamızı önerseler de, abur cubur atıştırmaları yanında türlü içecekleri tüketmek vazgeçemediğimiz alışkanlıklardan. Haliyle öğrenciler de ders aralarında veya ders çalışırken bir şeyler tüketme ihtiyacı hissediyor. Ders yoğunluğunun artmasıyla birlikte kampüslerimizdeki ders çalışma alanlarında alışageldiğimiz yoğunluk mevcutken; bu çalışma alanlarına yakın olarak marketler, kantinler, otomatlar ve bunlara ek birkaç özel işletme de yer almakta.

Peki öğrenciler İTÜ’de ne atıştırıyor?

Öğrencilerin en yoğunlukta bulunduğu Merkezi Derslik – A’ya (MED) bakıldığında gözümüze ilk çarpan kahve mekanları oluyor. Kahve; günün her saatinde kafein ihtiyacını karşılamanız için size el sallarken, sabah 8:30 dersiniz varsa bu istek kaçınılmazınız olmakta. Yanında da olmazsa olmazımız çikolata, kek, bisküvi ve daha niceleri. Gelin kampüsümüzdeki fiyatlarına yakından bakalım.

Kahve içmek İTÜ'de bir lüks

İTÜ1773 Kahve Satış Mekanı, MED’in girişinde bulunmasının yanısıra son zamanlardaki fiyatlarıyla da görmezden gelemeyeceğiniz bir yer haline geldi. Sıcak kahvelerin vazgeçilmezleri olarak -orta boy baz alındığında- çeşitlerden espresso ile filtre kahve 55 TL’den açılışı yaparken, americano, latte, macchiato ve diğer birçok çeşit ile 98 TL’yi bulmuş durumda. Hastalık mevsimine de yavaştan girmişken gözümüzün aradığı bitki çayları ise 55 TL’den satışa sunuluyor. Yaz bitse de soğuk içeceklerden vazgeçemem diyenler için ise -büyük boy baz alındığında- buzlu filtre kahve 65’ten başlarken; soğuk çay, milkshake çeşitleri ile mocha fiyatlarının da 125 TL’ye kadar çıktığını görmekteyiz.

Atıştırmalıklarda da benzer ilişkiyi görmek mümkün

Bilinen süpermarket zincirlerinden olup Ayazağa kampüsümüzde de hizmet veren marketlerdeki ortalama fiyatlar baz alındığında gofret çikolatalar 5-10, bisküvi çeşitleri 13 TL civarında yakınlık gösterirken, içeceklere göz attığımızda gazlı içecekler 20, soda 6, enerji içecekleri de ortalama 35-40 TL’ye satılıyor. MED kantininde ise içecekler 5-25 TL arasında değişkenlik göstermekteyken, çeşitli noktalarda bulunan otomatlarda çay 8 TL, kahve çeşitleri 15-20 TL’ye hizmet veriyor. Yine kütüphanede sabahlarken molada aklımızı çelen çikolata-kek-bisküviler otomatta sırasıyla 8-10-15 TL arasında değişkenlik göstermekte. Aynı ürünlerin İTÜ1773’teki karşılığı çikolata bazında 15 TL’yken, bisküviler 18, gazlı içecekler 25 ve enerji içecekleri 45 TL’den takip ediyor. 

Starbucks yıldızımız olarak mı kalacak?

Ünlü kahve dükkanları zinciri olan Starbucks’ın kahvelerine diyecek sözümüz yok. Bu kahvelere orta boy bazında baktığımızda yine filtre kahve 61 TL’den giriş yaparken, americano, cappucino, latte ve mocha dahil edildiğinde fiyatlar soğuk içecekler ile birlikte 102 TL’ye uzanıyor. İTÜ1773 Satış Mekanı gelirini İTÜ öğrencilerine burs olarak ulaştırdığını söylerken öğrencilerin akıllarındaki soru, burs kaynağının yine ihtiyaç sahibi bir öğrencinin cebinden çıkması oldu. Gün geçtikçe artan hayat maliyeti göz önüne alındığında bir öğrencinin bu fiyatlara yetişmekte zorlandığı bilinen bir gerçek. İşletmelerin fiyat/performans oranı göz önüne alındığında okulun satış mekanının ortalama üstünde fiyatlarda olduğunu görmek mümkün. Bu durumda öğrenciler tercihlerini İTÜ1773’ten yana mı, yoksa kahve bağımlılarının gözdesi Starbucks’tan yana mı kullanacağı merak konusu.

İTÜ'lü Öğretim Üyesi'nin duruma yönelik tweeti

 
İTÜ kız yurtlarındaki asansör arızaları korku uyandırıyor Kulüp etkinliklerinin akıbeti ne olacak?

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi