Gökçe
Son 180 günde 0 haber

Kulüp paralarıyla sucuk partisi dönemi sona erdi: Kulüpler Birliği devreden çıkarıldı

Eski İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca döneminde, İTÜ kulüpleri ile rektörlük arasındaki bağı koparmak ve öğrenci faaliyetlerini manipüle etmek amaçlı olarak kurulan ve İTÜ kulüpçülüğüne her anlamda büyük darbe vurmuş olan sözde oluşum İTÜ Kulüpler Birliği; 19 Mart 2021 tarihinde yeni "İTÜ Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Yönergesi"nin devreye girmesiyle fiili olarak ortadan kalktı. Yeni yönergeye göre, kurulan "İTÜ Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü" İTÜ kulüplerinin bağlı olduğu yeni rektörlük birimi olacak. Koordinatörlük bünyesinde Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörü, Bilimsel Faaliyetler Koordinatörü, Kültürel Faaliyetler Koordinatörü, Spor Faaliyetleri Koordinatörü ve Sosyal Etkinlikler Koordinatörü olmak üzere 5 farklı alanda koordinatör bulunacak. Bu koordinatörler üniversite öğretim elemanları arasından Rektör Yardımcısının teklifi ile Rektör tarafından 2 (iki) yıllığına görevlendirilecek. Bununla birlikte tüm kararların alınacağı "Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu" oluşturulacak. Bu kurulda da Rektör Yardımcısı veya Rektör Yardımcısının görevlendireceği Üniversite öğretim üyesi başkanlığında, 5 farklı alandaki koordinatörler, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı, İletişim Direktörü ve Koordinatörlük Öğrenci Temsilcileri yer alacak. 

Kulüp paralarıyla yapılan sucuk partileri bitiyor

İTÜ kulüplerinin tüm faaliyetlerini çeşitli nedenlerle engellemekle görevlendirilen, kulüplerin üzerinde bir Demokles kılıcı gibi tehdit ve zorbalıklarıyla var olan, siyasi bir oluşum olan Kulüpler Birliği, kurulduğu günden bu yana tüm İTÜ öğrencilerinin büyük tepkisine neden oluyordu. Kuruluşunun ardından kulüplere yapılan tüm destekler azaltılırken, kaynağı belirsiz şekilde yapılan kalitesiz yat partileri ve bedava sucuk dağıtmaktan öteye gidemeyen sucuk partileri İTÜ kulüpleri tarafından ciddi şekilde sorgulanıyordu.

Adeta bir suç örgütüydüler

Kulüpler şenliği ve kantin boykotu gibi öğrenci faaliyetlerinde kendileri de öğrenci olmasına rağmen öğrencileri fiili müdahale ile engelleyerek, güvenlikleri koruma olarak kullanıp öğrencilerin üzerine saldırtarak, kendilerini eleştiren kulüpleri tehditler ile susturarak İTÜ sınırları içerisinde çok sayıda mafyavari harekete imza atan bu oluşum sosyal medyada sahte isimler kullanılan bir şahsa kurdurtulmuştu. Kendisinden sonra da diğer kulüp başkanlarının aday olması yasadışı şekilde engellenerek yapılan sözde bir seçimle Pelinsu Çolak bu siyasi örgütün başına getirilmişti.

 

Kulüpler Birliği başkanı seçilme şartları:

arı24'e de saldırmışlardı

arı24'ün İTÜ kulüplerinin sorunlarıyla ilgili haberler yapıyor olmasından rahatsız olan kesimlerden aldıkları emirler ile bir dönem arı24'e çeşitli saldırılar gerçekleştirmekteydiler. Önce İTÜ Kulüpler Şenliği'nde kulüp tanıtım videoları çeken arı24 üyelerine saldıran ve alıkoyan Kulüpler Birliği üyeleri, ardından İTÜ kulüplerini acil toplantıya çağırarak arı24 hakkında kara propaganda yapmakla görevlendirilmişlerdi. Bu propagandayı sürdürmek için kulüplerin büyük etkinlikleri için bile almakta zorlandıkları Süleyman Demirel Kültür Merkezi(SDKM) kendilerine tahsis edilmiş ve bu alanda arı24 hakkında propaganda faaliyetlerini yürütmüşlerdi.

Kantin boykotunun boykot kırıcıları

İTÜ öğrencileri tarafından yapılan kantin boykotunu sona erdirmek için rektörlükten emir alan bu birliğin üyeleri, önce öğrencinin yanında görünerek kantin boykotunu üstlenmiş, ardından da kapalı kapılar ardından özel işletmelerle yapılan ve hiçbir kazanım elde edilmeyen görüşmelerin ardından kendi kendilerine boykotu bitirme açıklaması yapmışlardı. Bu olaydan sonra İTÜ öğrencileri tarafından yoğun tepkiyle karşılaşmış ve uzun süre sessizliğe gömülmüşlerdi.

El koydukları bisiklet evi ellerinden alındı

Resmi olarak bir faaliyet alanları olmamasına rağmen İTÜ Bisiklet Evi'ne kanunsuz şekilde yerleşen İTÜ Kulüpler Birliği geçtiğimiz günlerde bisiklet evindeki yerinden de çıkarılmıştı.

Ve istifa ile son bulan örgüt

Kulüpler Birliği adıyla çelişkili yönergelerdeki açıklardan faydalanarak yönetmeliklerde olmamasına rağmen faaliyetlerine korsan olarak devam eden oluşum, mevcut sözde başkanın açıklamasıyla fiilen de faaliyetlerini durdurmuş olacak.

Yeni yönerge İTÜ öğrencileri için büyük bir kazanım

Yeni yönerge sayesinde İTÜ Rektörlüğü ve İTÜ kulüpleri arasındaki bariyer ortadan kalkmış oldu ve kulüpler yeniden rektörlüğe bağlanmış oldu. Tam olarak yetki yönergeleri belli olmayan tüm birimlerin aradan çekilmesiyle İTÜ kulüpleri artık rektörlük ile direkt olarak bağlantı kurabiliyor olacaklar. Çok detaylı olarak hazırlanan yönerge ile kulüplerin faaliyet sınırları, kulüp kurulması kuralları gibi detaylar da daha netleşmiş oldu. Umarız bu yönerge ile birlikte İTÜ kulüpleri Mehmet Karaca dönemi öncesinde olduğu gibi yeniden hakettikleri desteklere kavuşurlar.

Mevcut kulüpler ne olacak?

Yeni yönergenin Geçici 1. maddesinin 2. paragrafına göre mevcut tüm kulüpler 19 Mart 2021 itibariyle ilgili koordinatörlüğe direkt olarak bağlanmış kabul edilecekler. Bununla birlikte yeni yönergedeki maddelerle uyumsuzluk gösteren kulüplere eksiklerini tamamlamaları için 2021-2022 Güz yarıyılı başlangıcına kadar süre verildi. Bu süre içerisinde kulüpler yeni yönergeye uygun hale gelerek faaliyetlerine devam edecek.

Kulüpler Birliği'nin devreden çıkarılması sizce İTÜ kulüpleri açısından nasıl bir gelişme?



Her İTÜ'lünün işine yarayacak 7 Web Sitesi Öğrencilerin organize ettiği en büyük mühendislik yarışması EBEC, İTÜ'de gerçekleşecek

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor