Beril
Son 180 günde 0 haber

ÖBS yenileniyor

Geçtiğimiz şubat ayında adı İTÜ ÖBS (Öğrenci Bilgi Sistemi) olarak değiştirilen ve yeni bir görünüm kazanan İTÜ SİS’in yerine “Yeni Nesil Öğrenci Bilgi Sistemi” adı altında yeni bir arayüz/sistem geliyor.

Yapılan açıklamada projenin beta versiyonunun lisans öğrencilerine açıldığı fakat bir süre daha sis.itu.edu.tr adresinden ulaşılabilen eski sistemle yeni sistem uygulamalarının birlikte yürütüleceği yer alıyor. Sonrasında ise projenin tamamlanıp asıl versiyonuna geçilmesi hedefleniyor. Açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Açıklamadaki bir diğer önemli detay ise 2020-2021 yaz dönemindeki ders seçim işlemlerinin Yeni Nesil Öğrenci Bilgi Sistemi'nin beta versiyonu üzerinden yapılacağı.

Yeni sistemde bizleri nasıl bir arayüz bekliyor?

Tasarım olarak bizlere İTÜ Portal’ı anımsatsa da içerik olarak ÖBS ve daha fazlasını içeren yeni sistem; Ana Görünüm, Kişisel Bilgiler, Takvim, Not Bilgileri, Ders Kayıt İşlemleri, Staj Bilgileri, Mezuniyetime Ne Kaldı ve Danışman Bilgileri olmak üzere 8 ana bölüme ayrılmakta.

Yeni sistemin ÖBS'den farkı ne olacak?

Şimdilik görünen en büyük fark tarayıcıdaki geri tuşuna basmadan tek sekmede tüm ana başlıkları bir arada görebilmek ve kolaylıkla işlem yapabilmek.

Yeni sistemle birlikte gelen yeniliklerin bazıları da Takvim bölümünden Akademik Takvim’i seçerek akademik takvime, sağ üstte yer alan İTÜ YARDIM ile doğrudan yardım sayfasına ulaşılabilme. Ayrıca Ders Kayıt İşlemleri’nden Akademik Durum seçeneğine tıklayarak geçmiş dönemlerdeki ortalamaları ve verilen kredi sayılarını görmek de mümkün.

Diğer bir yenilik ise herhangi bir işlem yaparken işleme özel dönem seçme seçeneği çıkması. Böylelikle ÖBS'de önceden yapılması gereken ve zaman zaman zorluk çıkarabilen "dönem seçme" aşaması ortadan kaldırılmış görünüyor.

Değişiklik sadece görsel bir makyajdan mı ibaret?

İTÜ'nün en kronik sorunlarından biri olan ders seçim problemi 7'den 70'e herkesin malumu. Bu yeni sistemle birlikte sunucuların da geliştirilip geliştirilmediğiyle ilgili bir açıklama bulunmuyor. Eğer bu değişiklik sadece görsel bir makyajdan ibaretse ders seçimlerinde eskisinden de büyük bir izdiham yaşanması mümkün. Çünkü eski sistem yenisine göre görsel olarak çok daha sadeydi, bu da ders seçimi sırasında aşırı yoğunluktan çökme noktasına gelen sunuculardan daha az veri çekildiği anlamına geliyor.

Eski sistem:

Yeni sistemin eksikleri neler?

Henüz geliştirilme aşamasında olduğunu göz önünde bulundursak da eskisinden alışık olduğumuz, çoğumuzun sıklıkla kullandığı Transkript ve Not Dağılımı bölümleri yeni sistemde bulunmamakta. Bunların haricinde eskisinde Öğrenci Bilgileri menüsü altında bulunan Dönemlik Hesap Özeti ve Bitirme Projesi Kaydı da bulunmuyor.

Yeni ÖBS ilk ders seçiminde sınıfta kaldı Ayazağa Mediko'da Röntgen ve Ultrason hizmetleri yeniden başlıyor

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor