Şule Nur
Son 180 günde 12 haber

Özlemle anıyoruz: Eski kampüs mekanları

Bu haberin kapak fotoğrafı "İstanbul Teknik Üniversitesi'nde kapanan kafeler" promptu ile yapay zekaya yaptırılmıştır.
 

Son zamanlarda hayat maliyeti gün geçtikçe artar durumda, İTÜ de bir devlet üniversitesi olarak artan fiyatlar karşısında sessizliğini korumaya devam etmekle birlikte porsiyon ve kalite kontrolünde de sınıfta kalıyor. Öğrenciler hem gün geçtikçe kalitesi ve porsiyonu azalıp zamlanan yemeklerle karşı karşıya kalıyor, hem de gün geçtikçe kampüsteki mekanlar birer birer kapanıyor. Üstelik bu mekanların kapanması MED gibi kampüsün bazı bölgelerindeki yoğunluğu iyice arttırdı. Tüm bu sorunlar ileriye mi yoksa geriye mi gidildiğini düşündürtüyor. "Ahh, nerede o eski İTÜ?". Bu haberimizde sizinle geçtiğimiz yıllarda aramızdan ayrılan ve özlemle andığımız kampüs mekanlarını anacağız.

İşte kampüste kapatılan bazı mekanlar: 

Arı Mola

İlk başta AVM olarak açılan mekan daha sonrasında bir dönem kapatılıp "Arı Mola" adıyla tekrar açılmıştı. Elektrik Elektronik Fakültesi karşısındaki büyük binasında öğrencilerin en çok tercih ettiği sosyalleşme alanlarından biri olan Arı Mola, sadece öğrencilere çeşitli lezzetler sunmakla kalmıyor aynı zamanda çeşitli sosyalleşme alanları da sunuyordu. Kampüsteki yoğunluğu en çok sırtlayan ve öğrencilerin sosyal faaliyetlerini sürdürmek için en çok tercih ettiği mekanlardan biri olan Arı Mola, kapanmasının üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hâlâ öğrencilerin dillerinden düşmemiş bir mekandır. Günümüzde ise binası, geçtiğimiz yıl kurulan "1773 Teknokent" tarafından kullanılmaktadır.

  

Dolunay Cafe

Beden eğitimi binası içerisinde yer alan ve kampüsteki en köklü kafelerden biri olan Dolunay Cafe de öğrencilerin en sevdiği mekanlardan biriydi. Uzun yıllar İTÜ'ye hizmet veren, çeşitli etkinlik gecelerinin düzenlendiği ve uygun fiyatlarıyla bilinen mekan İTÜ öğrencilerinin hatıralarında hâlâ yerini koruyor. 

İTÜ Lokal

Mezunlar derneği tarafından MED-A binasının yanına kurulan bir restorandı. Zamanında öğrencilere lezzetli yemek sağlamakla kalmayıp aynı zamanda kulüp etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktaydı. 

 

Aslı Börek

Şuanki Tost Akademisi'nin bulunduğu yerde FEB'li öğrencilere hizmet veren "Aslı Börek de İTÜ tarihinin tozlu sayfalarına karışan bir diğer mekan. 

Simmit Evi

Güleryüzlü çalışanları, kaliteli ve öğrenci dostu hizmetleriyle akıllarda kalan Simmit de yine kampüste öğrencilerin zaman geçirmeyi en sevdiği 7/24 açık olan nadir mekanlardan biriydi. Kampüsteki öğrenci yoğunluğunun farklı bölgelere dağılmasında da etkili rol oynayan Simmit de artık mazide kaldı. Artık yerinde "Genç Ofis" var...

Jr. Bee

İnşaat Fakültesi'nin hemen karşısında bulunan ve iç açıcı bir manzaraya sahip olan Jr. Bee de Ayazağa Kampüsü'nün kayıplarından biri. Hazırlık sınıfların ağırlık takıldığı mekan, konumu nedeniyle öğrenciler arasında sessiz ve huzurlu atmosferiyle biliniyordu. Pandemi döneminde kapanan Jr. Bee, geçtiğimiz yıl temelli olarak kapandı.

İTÜ gibi köklü ve Türkiye'nin en iyi mühendis adaylarına ev sahipliği yapan bir üniversitede ilerlemek ve öğrencilere yeni olanaklar tanımak yerine öğrencilerin sosyalleşme alanlarının kısıtlanması ve tüm kampüs yoğunluğunun belli bir alana yığılmasının ne kadar doğru olduğu büyük bir soru işareti.  Ancak umulur ki yakın zamanda öğrenci dostu ve kaliteli yeni mekanlar açılır ve öğrencilerin omzundaki yükler en azından bir nebze de olsa azalır. 

İTÜ Vadi Yurtları'nın kaderi ne olacak? Öğrencilerin gözünden İTÜ bölümleri: arıTercih

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu