Rektör Mehmet Karaca'ya tazminat davası

İTÜ Ekonomi Bölümü'nde Uluslararası Ortak Lisans Programı kapsamında ABD'de bulunan State University of New York’da eğitim gören Berke Taptık (23) kanser olduğunu öğrenmesinden sonra ikinci kötü haberini İTÜ'den aldı.

BİRİNCİ KÖTÜ HABERİ AKCİĞER FİLMİNDEN ALDI

ABD'de eğitimine devam ettiği sırada okuduğu üniversitenin zorunlu olarak istediği tüberküloz testi için çekilen akciğer filminden sonra rahatsızlığını öğrenen Taptık'ın sol kaburga bölgesinde tümör tespit edildi.Tedavisinin uzun sürecek olması nedeniyle İstanbul'a dönmek zorunda kalan Taptık aynı zamanda eğitimine devam etmek istedi ve İTÜ'ye kaydı için başvurdu.Ancak okul olumsuz yanıt verdi.

İKİNCİ KÖTÜ HABER İSE İTÜ'DEN GELDİ

Gerekçe olarak ise Senato'nun 2 yıl önce aldığı karar gösterildi.Alınan kararda maddi ve sağlık sorunları nedeni ile İTÜ'ye dönmek isteyen öğrencilerin taleplerinin reddine karar verildiği bilgisi yer aldı.

Okuldan gelen bu cevap ilan şaşkınlığa uğrayan Taptık girişimlerini sürdürürken bir yandan da benzer bir durumdaki öğrencinin geçen yıl kaydını yapabildiğini öğrendi. Taptık ile aynı sınıfta olan A.T., ABD’deki okulda başarısız olunca İTÜ’ye dönüp eğitimine devam ettiği anlaşıldı.

Bunların sonucunda idari mahkemede dava açan Taptık son olarak İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca hakkında 100 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

100 BİN TL'LİK TAZMİNAT TALEBİ

Taptık İTÜ Rrektörlüğü ve YÖK Başkanlığı'na eğitim hakkının elinden alınmaması için başvurdu.Olumlu bir sonuç alamadı.YÖK'ün konu ile ilgili verdiği kararın yürütmesinin durdurulması talebi ile Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açan Taptık diğer bir davayı da geçtiğimiz hafta İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtı. Taptık’ın, avukatı Fahrettin Kaya aracılığı ile 22 Ağustos’ta açtığı manevi tazminat talepli davada İTÜ Rektörü Karaca’nın keyfi bir uygulamada bulunduğu öne sürüldü. 100 bin TL’lik manevi tazminat davasında özetle “Berke Taptık şans eseri hastalığından haberdar oldu. Tedavi için İstanbul’a gelmek zorunda kaldı. Kanser tedavisi ise sürüyor. Eğitimine İTÜ’de devam etmek istiyor” denildi.

ÜÇÜNCÜ OLARAK TEDAVİ SÜRECİNDE MANEVİ HASAR GÖRDÜ

Dava dilekçesinde, Taptık’ın talebinin geri çevrilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu bu durumun hak ihlaline yol açtığı ifade edildi.Kanser tedavisi sırasında psikolojik sağlık durumunun çok önemli olduğu belirtilen dilekçede  “Manevi dünyası zarara uğradı. Müvekkil çift üniversite bitirerek insanlara faydalı olmak istiyor. Başka öğrencilerin talebi kabul edilirken Taptık’ın geri çevrilmesi, müvekkilde eşitlik, hak, adalet gibi olgulara inancının ortadan kaldırıyor” denildi.

Bu konu üzerine İTÜ Rektörlüğü'ne başvurarak konu ile ilgili bilgi almak isteyen basın organlarına da bir dönüş olmadığı öğrenildi.

 

Aruna lansman yaptı İTÜ'nün ilk ve tek kadın rektörü Oxford kitabında

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi