Burak Erdil
Son 180 günde 5 haber

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri listesinde İTÜ kaçıncı sırada?

Dünya çapında üniversiteleri çeşitli kriterlere göre değerlendiren ve her yıl merakla beklenen Quacquarelli Symonds (QS) sıralaması, bu yılki üniversite sıralamalarını açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 2024 dünya sıralamasında 200 üniversiteyi geride bırakarak 404. sıraya yerleşti.

Türkiye'den ilk 1000'e 8 üniversite girdi

QS World University Rankings 2023 sonuçlarına göre Türkiye'den sadece 8 üniversite ilk 1000 sıralamasına girebildi. İTÜ, Türkiye sıralamasında Bilkent, Sabancı ve Koç Üniversitelerini geride bırakarak 2. sıraya yükseldi. Sıralamaya göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünya sıralamasında 336. sırada, Koç Üniversitesi 431. sıraya, Bilkent Üniversitesi ise 502. sıraya yerleşti. Boğaziçi Üniversitesi 514. sırada, Sabancı Üniversitesi ise 526. sırada kendine yer buldu. İlk 1000'deki diğer üniversiteler arasında ise İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, başarı sırasına göre listeye dahil oldu.

QS sıralaması neye göre belirleniyor?

QS Ranking, üniversiteleri altı kriter üzerinden değerlendiren bir sıralama sistemidir: Akademik ün, öğretim kalitesi, öğrenci ve öğretim üyesi oranı, alıntı sayısı, uluslararası öğrenci ve personel oranı.

Akademik ün, anketler yoluyla belirlenen bir kıstas olup, dünya genelinde akademisyenlerin bir üniversitenin performansını nasıl değerlendirdiğini gösterir. Öğretim kalitesi ve öğrenci-öğretim üyesi oranı, bir üniversitenin öğrencilere ne kadar dikkat ve destek sağladığını gösterir. Alıntılar, bir üniversitenin araştırmalarının ne kadar etkili olduğunu gösterirken, uluslararası öğrenci ve personel oranı, bir üniversitenin küresel bir ortamda ne kadar çeşitli ve kapsayıcı olduğunu gösterir.

Her kriter üniversitenin genel QS puanını oluşturan bir ağırlığa sahiptir. Bu ağırlıklar toplandığında, bir üniversitenin QS sıralaması belirlenir. Bu sistem, öğrencilere üniversiteler hakkında bilinçli karar verme imkanı sağlar.

 
İTÜ bölüm kontenjanlarını düşürdü İTÜ'den Gümüşsuyu yurdundan kız öğrencilerin atılmasıyla ilgili açıklama

İTÜ 250. Yıl Şenlikleri’nde sahne alacak isimler değişiyor mu?

MED adeta çöplüğe dönmüş durumda, peki neden?

İTÜ veterinerlik birimi beslenme gönüllülerini arıyor

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor