Selin
Son 180 günde 6 haber

Zamma doyduk, yemeğe açız : İTÜ'den öğle yemeğine %50 zam

"Yemekhane fiyatlarını katla ve bir sonraki döneme ver" manşetimiz maalesef geçerliliğini koruyamadı. Yemekhane zamları yapılalı daha iki ayı bulmamışken İTÜ tarafından öğle yemeğine tekrar zam getirildi. 10₺ olarak belirlenmiş öğle yemeği fiyatı 15₺ olarak güncellendi, akşam yemeği fiyatı ise 20₺ olarak sabit kaldı. Geçtiğimiz Güz ve Bahar dönemlerinde iki öğüne 15₺ ödeyen İTÜ'lüler son zamlarla beraber aynı öğünlere 35₺ ödeyecek, doymak(?) artık İTÜ'lülere %133 daha pahalı. Kampüsün sürekli artan fiyatlarıyla pek çok öğrencinin fiyatlarına güvendiği İTÜ yemekhanesine gelen bu zamlar İTÜ öğrencilerini mağdur etti.

Fiyatlar uçuşta, kalite nerede?

Yemekhane yemeklerinin besin değerleri ve doyuruculuğu uzun zamandır İTÜ'lüler arasında tartışılan bir durum. Günün menüsünde yazılan yemeklerin verilmemesi, avuç doldurmayacak porsiyonlar, salatalarımızdan çıkan böcek dostlarımız İTÜ öğrencilerinin yıllardır çözülmesini bekledikleri bazı kronik problemler. Yönetimin bu sorunlara hiçbir çözüm getirmezken zamlar konusunda bu denli dakik olması, kampüsün belki en yoğun kullanılan hizmeti olan yemekhane hizmetlerinin özensizliği ve öğrenci dostu olmaktan giderek uzaklaşması İTÜ öğrencilerinin haklı tepkisini topluyor. Kantinlerin ve kampüs içi mekanların menülerinde uyguladıkları fahiş zamlar nedeniyle İTÜ öğrencisi, tüm bu zamma ve ikilemlere rağmen mahluta çorbasına talim kalacak gibi görünüyor.

Zam turnikelerde öğrenildi

1 Eylül 2023 itibariyle gelen öğle yemeği zammı hakkında İTÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı herhangi bir açıklama yapmadı, öğrenciler zam yapıldığını turnikelerde zamlı fiyattan ödeme yapınca fark ettiler. Binlerce öğrenciyi ilgilendiren bu zam hakkında herhangi bir duyuru yapılmayıp sadece tarifede fiyat değişikliğine gidilmesi, İTÜ öğrencilerince kampüs hizmetlerine getirilen seri zamların duyurularına yetişilememesi olarak yorumlandı. 

Turnikelerde zamla karşılaşan bir İTÜ'lü :)

Diğer üniversitelerde durumlar nasıl?

Zam haberlerimizde maalesef klasikleşen karşılaştırma bölümümüzde diğer üniversitelerin yemekhane tarifelerine bir bakalım: 

Boğaziçi Üniversitesi

ODTÜ

YTÜ

Yeni yemekhane fiyatlarıyla İTÜ yine zam konusunda zirvede, yaptığı zam oranıyla da zaferini pekiştiriyor. Fiyatlara bakıldığı zaman nüfusuyla da kampüslerinin İstanbul'da yer alıyor olmasıyla da İTÜ yemekhane ücretlerinin bu derece cep yakması anlamlandırılamıyor. İTÜ öğrencileri yemekhane ücretlerinin daha öğrenci dostu olmasını talep ediyor.

Akşam yemeğine zam gelecek mi?

Sosyal medyada öğrenciler arasında dolaşan bir söylentiye göre akşam yemeğinin fiyatı 30-35 lira arasında olacak. Henüz İTÜ'den akşam yemeği fiyatıyla ilgili bir güncelleme gelmemiş olsa da yaz okulunun sona ermesiyle birlikte akşam yemeği servisinin durdurulması nedeniyle bu güncellemenin henüz yapılmamış olabileceği ve dönem başında akşam yemeği fiyatında artış olabileceği konuşuluyor.

Bu zammın kaynağı ne?

Son zamanlarda yemekhanenin özelleştirilmesi konusunda adımlar atıldığına dair birtakım söylentiler dolanıyor. Yapılan seri zamların kaynağı kimileri tarafından bu sebebe dayandırılıyor. Geçen dönemden bu yana her kalemine zam gelen İTÜ'de öğrenciler, burslarıyla son fiyatları karşılayamamaya başlayacak. Son fiyatlarla sadece iki öğün yemekhane masrafı bir aylık KYK bursunu eritmeye yetiyor, öğrenci de hakkı olan burs zammını bekliyor. 

arı24 ekibi olarak bu sıklıkta kampüs içi zam haberi yazıyor olmaktan neredeyse mahcubuz. "İTÜ'nün öğrenci bülteni" olmaktan "İTÜ'nün zam bülteni" olmaya evriliyoruz. Yönetimce getirilen seri zamların sona ermesini temenni ediyor ve bekliyoruz.

 
2023-2024 yılı katkı payı ücretlerine zam İTÜ 2023-2024 akademik takvimi değişti

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi