Irmak
Son 180 günde 5 haber

arı24 x İTÜ Veri Bilimi Kulübü: Ders seçimi anket raporu

arı24 olarak geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesaplarımız üzerinden İTÜ Veri Bilimi Kulübü ile ortak hazırladığımız “Ders Seçim Süreci” konulu anketi paylaşmış ve İTÜ öğrencilerinin anonim olacak şekilde kendi ders seçimi süreçleri hakkında bazı soruları cevaplamalarını istemiştik. Bu anketin gerçekleştirilmesinin, sonuçlarının İTÜ öğrencileriyle paylaşılmasının amacı İTÜ'de ders seçiminde etkili olan faktörlere dikkat çekmek ve bu faktörlere analitik bağlamda yaklaşabilmektir. Farklı sınıflardan ve bölümlerden sıra arkadaşlarımızın yanıtladığı anketten yapılacak çıkarımların ders seçim sürecinde yaşananlara ışık tuttuğu söylenebilir. Ankete dair sayısal verilerin İTÜ Veri Bilimi Kulübü tarafından hazırlanan grafiklerine ve grafik analizlerine haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Katılımcı profili

Anket farklı bölümlerde okuyan İTÜ öğrencileri tarafından yanıtlandı. Bu sayede toplanan veri, farklı kampüslerde okuyan ve farklı dersleri alan öğrencilerden edinilmiş oldu.

Öğrenciler FIZ102 dersini tekrar almak istemiyor

Anket sonuçlarına bakıldığında katılımcıların genelinin FIZ102 dersini bir daha asla almak istemedikleri görüldü. FIZ102 dersini KIM101 dersi yakından takip ederken öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun en kolay verdiği dersin MAT103 olduğu tespit edildi.

 

3. sınıf öğrencileri istedikleri dersleri almakta sorun yaşıyor

Çoğu öğrenci istediği derslerin hepsini alma konusunda sorun yaşarken anket verilerine göre bu sorunla en çok 3. sınıf öğrencileri yüzleşiyor.

Öğrencilerin geneli not ortalamasını yükseltmek için geçmiş oldukları dersleri tekrar alma veya üstten ders alma eğiliminde değil. 

10 öğrenciden 6'sı hoca seçiminin çok da önemli olmadığını düşünüyor.

Öğrencilere yöneltilen "Kaçıncı sınıfsınız ve ders programınızı planlamaya ne kadar önceden başlıyorsunuz?" sorusuna gelen yanıtlar, öğrencilerin genelinin ders seçimleri için 1 hafta ile 1 gün arası vakit ayırdığını ancak bu sürenin ders seçimleri üzerinde net bir etkisi olmadığını kanıtlar nitelikte. Bunun yanında geçtiğimiz yıl yaptığımız anket ile bu yıl yaptığımız anketi kıyasladığımız zaman görüyoruz ki İTÜ Sihirbaz öğrencilerin ders seçimi sürecinde kullandığı programlar arasına girmiş bulunmakta.

 

Kontenjanlar yeterli değil

Öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu hem bölüm derslerinin hem de havuz derslerinin kontenjanlarının arttırılması gerektiği konusunda hemfikir. Ayrıca öğrenciler seçmeli derslerin kontenjanlarının da yetersiz olduğunu ve seçmeli derslerin çeşit sayısının artabileceğini düşünmekte.

Danışman olsaydı nasıl olurdu?

Öğrencilere yöneltilen "Ders programınızın bir danışman tarafından onaylanmıyor oluşu hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda danışman olmamasının çok da büyük bir eksisi olmadığı söylenebilir.

Ders seçim önceliğinin kaldırılması nasıl bir etki yarattı?

Bildiğiniz üzere bu yıl çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı Çap ve yandal öğrencilerinin yanıtlarına bakıldığında bu durumun onları pek etkilemediği görüldü.

Bu rapordan neler anlaşılıyor?

Anket sonuçlarına bakıldığında öğrencilerin genelinin derslerin kontenjanından muzdarip olduğu, ve istedikleri dersleri almakta güçlük çektikleri anlaşılabiliyor. Ek olarak geçtiğimiz yıl öğrencilerinin büyük çoğunluğu ders seçimi için bir program kullanıyorken bu yıl bu yüzdenin biraz da olsa azaldığını söyleyebiliriz.

arı24 olarak bu anketle ortaya konan sonuçların ders seçim sürecine sayısal ve objektif yaklaşım bağlamında değerli bir arşiv oluşturduğuna inanıyor, arı24 x İTÜ Veri Bilimi Kulübü işbirliğiyle hazırladığımız anketimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

Gözler Mediko'da: Eksikliklerin giderilmesi bekleniyor arı24 Dijitaliyidir Kampüs eğitimine katıldı

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi