İliç'teki maden kazasının yeni bilirkişi raporu: değişiklikler büyük, imzalar İTÜ'den
13 Şubat 2024'te Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası 9 can kaybıyla sonuçlanmış, maden sahasında depolanan siyanürlü yığın liçinin heyelana dönüşmesi sonucu gerçekleşen kazada arama kurtarma ekiplerinin cansız bedenlere ulaşması aylar sürmüştü. Kazaya dair ortaya birçok iddia atılırken 23 Mayıs'ta bir bilirkişi raporu yayınlandı. Biri de İTÜ'den bir akademisyenin olmak üzere toplamda 11 imzalı bu rapor 13 kişiyi asli, 26 kişiyi tali kusurlu gösterirken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda olumlu karar veren yetkilileri de kusurlu olarak gösteriyordu. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, yine İTÜ'lü akademisyenlerin imzasının olduğu yeni bir bilirkişi raporunda ise bu yetkililerin kusurlu olmadığına yer verildi.
"ÇED olumlu" kararını kim vermişti?
Kazanın yaşandığı Çöpler Altın Madeni'nin kapasite artışı talebi üzerine 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ilgili müdürlük tarafından düzenlenen ÇED raporunda olumlu karar çıktığı görülüyor. 2024 yılında yaşanan kaza sonrasında da ilki mayıs, ikincisi kasım ayında olmak üzere iki farklı bilirkişi raporu yayınlanıyor. Mayıs ayında yayınlanan raporda "ÇED olumlu" kararını veren bakanlık yetkilileri asli kusurlu bulunmuşken, kasım ayında yayınlanan raporda ise kazanın ÇED raporuyla ilişkilendirilemeyeceği ve raporda söz sahibi bakanlık yetkililerinin kusursuz bulunması iki rapor arasındaki en bariz fark olarak göze çarpıyor.
2021 yılında çıkan "ÇED olumlu" kararına dair belge
Eski raporda yalnızca çevre mühendisliği bölümünden, bir İTÜ'lü akademisyenin imzası bulunurken; yeni yayınlanan raporda İnşaat ve Maden Fakültelerinden toplamda 4 akademisyenin imzası bulunuyor. İlk rapor çoğunlukla ODTÜ'lü akademisyenlerin imzalarından oluşurken son raporda ODTÜ'den hiç imza olmaması da ayrıca dikkat çekiyor.
Mayıs ayında yayınlanan ilk bilirkişi raporu
Kasım ayında yayınlanan ikinci bilirkişi raporu