İTÜ kulüpleri yandaş şirketin reklam yüzü yapıldı

Geçtiğimiz yıl 250. yaşını dolduran İTÜ, bu dönüm noktasını kutlamaya 2023 boyunca devam etti. 250. Yıl Anı Meydanı ve Anıtı açıldı, akademik personele ve çeşitli konuklara yönelik konserler ve etkinlikler gerçekleştirildi. Öğrenciler hariç herkesin coşkuyla kutladığı 250. yıl etkinlikleri kapsamında İTÜ, "250 Yılda 250 bin Fidan" etkinliğini geçtiğimiz hafta duyurdu. Gezi, 31 Ocak - 1 Şubat tarihlerinde Muğla'nın Milas ilçesine fidan dikme etkinliğiyle "250. Yıl Hatıra Ormanı"nın kurulması amacıyla düzenledi, e-posta yoluyla davet edilen kulüp başkanı ve proje takımı kaptanı İTÜ öğrencilerinin katılımıyla gezi gerçekleştirildi, ancak gezi davetiyesinde hiç belirtilmemişken programa bir teknik santral gezisinin de dahil edilmesi öğrencileri şaşırttı. Ana amacının "250. Yıl Hatıra Ormanı" kurmak olduğu söylenen bu geziye neden bir enerji şirketinin eşlik ettiği ve bu eşliğin İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından öğrencilere bildirilmemesi, herkes için tamamen sürpriz olması akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

öğrencilerle paylaşılan davet ve gezi programı
 

Tüm etkinlik santral bünyesinde gerçekleşti

Sabah saatlerinde Milas'a inen İTÜ'lülerin ilk durağı YK Enerji Santral Tesisi oldu. Davette bahsi geçen kahvaltı santral yemekhanesinde gerçekleştirildi ve öğrencilere yine santralin yöneticileri ve mühendisleri tarafından şirket tanıtımı gerçekleştirildi, şirketin "Yeşil Gelecek" programı anlatıldı. İTÜ ve YK Enerji Yönetimi basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından öğrenciler yine santral tesisine ait ağaçlandırma alanına alındı, daha önce ağaçları kesilmiş ve tekrar yeşillendirme çalışmalarına başlanmış alanda fidan dikimi gerçekleştirildi. Bütün bu süreç öğrencileri şaşırtırken YK Enerji'nin bu etkinliğin sponsoru olmadığı, hayır amaçlı orman sağladığı söylemi akıllara "bu hayırseverliğin nereden geldiği" sorusunu getiriyor. İTÜ'nün ismini taşıyan hatıra ormanının neden bu şirket alanı içinde kurulduğu da akıllardaki bir başka soru.

bahsi geçen basın toplantısı, İTÜ ve YK Enerji Yönetimi

 

Santral gezisi sadece öğrencilere sürpriz değil miydi?

İTÜ Yönetimi ve öğrencileri eşliğinde gerçekleştirilen bu geziye santral ziyaretinin de eklendiğini etkinliği düzenleyen KHŞM'nin de sonradan öğrendiği, bu eklemeyi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mustafa Kumral'ın yaptığı iddia ediliyor. Bahsi geçen gezi kendi içerisinde zaten tutarsızken bu bilginin doğru olma ihtimali kafaları daha da karıştırdı, yaklaşık 150 İTÜ'lünün katıldığı bu büyük gezide böyle bir sürpriz faktörü bulunması anlam verilebilen bir durum değil. 

Bahsi geçen enerji şirketi kim?

Muğla-Milas'ta yer alan Akbelen Ormanı, bölgedeki termik santral işletmecisi YK Enerji tarafından santrale linyit sağlamak için maden açmak amacıyla kesilmek istenmiş ve gerekli izinler alınmıştı. Geçtiğimiz yaz Orman Genel Müdürlüğü'nün ekipleri ağaç kesimi için bölgeye gelmiş ve bölge sakinlerince engellenmişti, "orman nöbeti" ülke gündeminde uzun süre yer etmişti. Bahsi geçen skandal olay üzerine İTÜ'nün bölgenin yeşil birikimini göründüğü kadarıyla umursamayan bir şirketle "250. Yıl Hatıra Ormanı" fidan dikimi etkinliği düzenlemesi oldukça tutarsızken şirketin genel müdürünün İTÜ Makina Fakültesi 1993 mezunu Erol Demir olması da gözden kaçmadı. 

Tüm bu olay kendi içinde çok yönden çelişirken, öğrenciler ismi yakın zamanda ülke gündeminde böyle büyük bir krizle anılmış bir şirketle İTÜ'nün beraber anılmasından rahatsız. Habersiz bir şekilde katıldıkları bu gezi, oraya iyi amaçlarla giden İTÜ öğrencilerini mağdur etti.

 

 

İTÜ kulüpleri santral gezisine tepki gösterdi Vadi Yurtlarındaki tahtakurusu problemi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi

İTÜ 250. Yıl Şenlikleri’nde sahne alacak isimler değişiyor mu?

MED adeta çöplüğe dönmüş durumda, peki neden?

İTÜ veterinerlik birimi beslenme gönüllülerini arıyor

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti