İTÜ "yemekhanede zarardayız" diyor, raporlar tersini söylüyor
Geçtiğimiz ay İTÜ yemekhane öğle yemeği ücretine yapılan %50'lik sürpriz zam İTÜ öğrencilerinden yoğun tepki toplamıştı. Bahar Dönemi'nin bitmesiyle öğle ve akşam yemeği ücretlerine yapılan %100 oranındaki zamların acısı içimizde tazeyken yapılan bu ikinci zam öğrencileri gafil avlamıştı. Son zamanlarda da yemekhanenin özelleştirilmesi hakkındaki iddialar nedeniyle İTÜ öğrencileri, bu iddialara karşı bir bildiri yayınlamıştı.
Tepki çeken karar yazısı
Yapılan bu ani zamla ilgili öğrencilerin en çok dikkatini çeken noktalardan biri İTÜ Rektörlüğü'nün alınan kararla ilgili yazısıydı. 29 Ağustos 2023 tarihli yazıda öğrenci yemek fiyatlarının arttırılma sebebi olarak "bütçe yetersizliği" ve "maliyet artışı" gösterilmişti.
İlgili karar yazısıİddiaların aksine İTÜ zararda değil
Mevcut ekonomik durum düşünüldüğünde bu sebepler ilk bakışta öğrencilere mantıklı gelmekle beraber İTÜ'nün 2022 Faaliyet Raporu incelendiğinde yemekhane işletmelerinden sorumlu olan Sağlık Kültür ve Spor Başkanlığı'nın yıllık gelir-gider oranı akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Raporda paylaşılan bilgilere göre İTÜ Sağlık Kültür ve Spor Başkanlığı "bütçe yeterliliği" ve "artan maliyet"lere rağmen zararda değil.
İTÜ SKS'nin 2022 toplam gelir-gider oranıBir temel ihtiyacın, pek çok İTÜ'lünün tutunduğu son dal olan İTÜ yemekhanelerinin de öğrencinin cüzdanına bu derece yük olmaya başlaması endişe uyandırıyor. Yıl içerisinde günde 10-15 bin insana hizmet veren İTÜ yemekhanelerinin artan maliyetlerinin üç ay içerisinde bir değil iki kere İTÜ öğrencisine fatura olarak bindirilmesini engelleyecek ödenek ne kadar tutar bilememekle beraber İTÜ öğrencisi bu konuda gerekenlerin yapılmasını istiyor.