İTÜ'de kulüp skandalı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği, geçtiğimiz eğitim döneminde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu, İTÜ'nün iki yıllık ilk bölümü olan “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” bölümü ile açılışını yapmıştı. Kurucu Müdür Prof. Dr. Kemal Bıçakcı ve 4 öğretim görevlisi tarafından yürütülen bölüm için, bölümde görevli öğretim görevlilerinin talebi üzerine, İTÜ Siber Güvenlik Kulübü (ITU Cyber) ile doğrudan rekabete giren "Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü”, haberde bahsedilen usulsüz uygulamalarla, kuruldu. Bu durum, Siber Güvenlik Kulübü’nün hak arayışına yol açtı.

Usulsüz karar, usulsüz kuruluş

İTÜ Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Yönergesi'nin 15. Maddesi, kuruluş başvurusu yapılacak olan kulübün, mevcut işleyişte olan herhangi bir kulübün faaliyet alanı ile çakışmaması gerektiğini belirtmesine rağmen, Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu öğretim görevlilerinin halihazırda faaliyet gösteren Siber Güvenlik Kulübü ile aynı faaliyet alanını hedef alan “Bilgi Güvenliği ve Kriptografi” adı altında bir kulüp kurma girişimi tartışmaları başlattı.

Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Yönergesi Madde 15, Fıkra 11, Bent b

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) gerçekleşen bir konferansta, Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümü öğrencilerine dağıtılan imza kağıdı, “Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü” kuruluşu için başvuru kağıdı niteliğinde kullanılıp, İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü (KHŞM) tarafından usulsüz şekilde işleme alındı. Yüksekokul öğrencileri, söz konusu kağıdın bir kulüp kurucu imza kağıdı olduğunun sözlü olarak bildirilmediğini ve öğrencilerin kağıdı bu amaçla kullanılacağının farkında olmadan, yoklama kağıdı olduğunu düşünerek imzaladığını belirttiler.

Yeni kulüp kuruluşunda aktif rol oynayan bir öğretim görevlisinin ders verdiği öğrencilerinden imza toplamak adına ve benzeri talepleri, kulüplerde esas olan “gönüllülük” ilkesi üzerine akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

Öğretim görevlisinin imza istediği WhatsApp grup konuşması

2023-2024 yılı bahar döneminde kuruluş dilekçesi verilen “Bilgi Güvenliği ve Kriptografi” kulübünün kuruluşunun önü, 2022 yılında kurulmuş olan Siber Güvenlik Kulübü kapatılarak açılmaya çalışıldı. Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu (ÖFKK), Siber Güvenlik Kulübü yönetim kurulu ve danışman hocasını bilgilendirmeden, gerçekleştirdiği bir toplantıda verdiği usulsüz kararla, Siber Güvenlik Kulübü'nün kapatılacağını, üyeleri ile faaliyet alanının yeni kurulacak kulüp bünyesine geçeceğini açıkladı. Siber Güvenlik Kulübü’nün kapatılması için geçerli hiçbir durum söz konusu olmadığından, kulüp itirazlarını dilekçe ile rektörlüğe bildirdi.

…"İTÜ Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü" yönergelere uygun olmayıp, faaliyet alanı İTÜ Siber Güvenlik Kulübü'nün uzmanlık alanına girmektedir. Bunlara ek olarak, Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü (ÖFKK) tarafından usulsüzce, İTÜ Siber Güvenlik Kulübünün Yönetim, Denetim Kurulu ve Danışman Hocasının bilgisi dahilinde olmadan, İTÜ Siber Güvenlik Kulübü'nün aday statüsündeki kulübe devredilmesi kararı verilmiştir…”

Tüm itiraz ve usulsüzlüklere rağmen İTÜ Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu ve İTÜ Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü (KHŞM) ortaklığı ile, İTÜ Siber Güvenlik Kulübü ani bir kararla kapatıldı ve faaliyet alanları, usulsüz kuruluş dilekçesi KHŞM tarafından kabul edilen ve resmi olarak kurulan, “Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü”ne aktarılmaya çalışıldı. İki gün boyunca kapalı kalan İTÜ Siber Güvenlik Kulübü, yönetim kurulu ve destekçilerinin yoğun çabaları sonucu ÖFKK’yı ikinci bir toplantı yapmaya ve verdikleri usulsüz kulüp kapatma kararını geri çekmeye zorladı. Bu süreç, İTÜ Siber Güvenlik Yüksekokul öğrencileri, usulsüz kulüp kurma girişiminde bulunan öğretim görevlileri ve Siber Güvenlik Kulübü 2023-2024 yılı başkanının bulunduğu bir WhatsApp grubunda gözle görülür biçimde yer aldı. Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü yönetim kurulunda yer alan bir yüksekokul öğrencisinin “Siber Güvenlik Kulübü’nün kendilerine aktarılacağını” iddia ettiği mesaj, Siber Güvenlik Kulübü Başkanı tarafından, kapatma kararının iptal ettirilmesi sonucunda, yalanlandı.

ÖFKK karar iptali öncesi ve sonrası WhatsApp grup konuşmaları

Yönetmelik ile Önlisans İmzaları Ters Düştü

Öğrenci Kulüpleri Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Yönergesi, kulüp kurucu üyelerinin sadece lisans veya yüksek lisans öğrencileri olabileceğini ve bir kulüp kuruluşu için 15 kurucu üye şartı arandığını belirtmekte. Bu yönetmelik kararı görmezden gelinerek Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü 15 kurucu üyesinin tamamı ön lisans öğrencilerinden oluşturuldu. 

Öğrenci Kulüpleri Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Madde 15, Fıkra 2

Bunlara ek olarak, söz konusu kulüpler yönergesinin 16. maddesi, aynı zamanda bir kulübün faaliyet alanında başka bir kulübün etkinlik gösterebilmesinin, sadece ilgili kulübün onayı ile mümkün olacağını bildirmekte. Kuruluş ve işleyişi usulsüzlükler içeren Bilgi Güvenliği ve Kriptografi Kulübü, yönergenin bu maddesini de görmezden gelerek faaliyetlerini sürdürmekte.

Öğrenci Kulüpleri Öğrenci Faaliyetleri Koordinatörlüğü Madde 16, Fıkra 15, Bent a

“Bu Durum Karşınıza Çıkar”: İTÜ akademisyeninden tehdit

Türkiye genelindeki üniversitelerin siber güvenlik kulüp ve topluluklarını bir araya getiren bölgesel bir siber güvenlik topluluğu, İTÜ’yü temsilen İTÜ Siber Güvenlik Kulübü’nü bünyesinde barındırmakta. Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu’ndan bir akademik personel, topluluğa yaptığı üyelik başvurusuna halihazırda İTÜ temsilcisi bir kulüp bulunduğu için ikinci bir kulübün kabul edilemeyeceği yanıtının verilmesi üzerine, topluluğun yetkililerini “Bu durum, ileride karşınıza çıkar” şeklindeki ifadelerle tehdit etti.

Bir dönemdir çözülemeyen çıkmaz

İTÜ’de yaşanan bu kulüp çatışması, yönerge ihlalleri ve usulsüzlük iddiaları KHŞM yönetimine olan güveni sorgulamaya yol açarken, öğrencilerin ve Siber Güvenlik Kulübü üyelerinin adalet arayışı devam ediyor.

 

 

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım

Anıtkabir'in inşasında bir İTÜ'lü kadın: Sabiha Rıfat Gürayman