İTÜ'nün değerlendiril(e)meyen binaları
İTÜ, düşük maddi imkanlarıyla tipik bir devlet üniversitesi. Bu nedenle üniversitede kullanılan her kaynağın dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor. Boşa harcanan her lira, maddiyat dolayısıyla desteklenemeyen bir fikir ya da hayata geçirilemeyen bir proje anlamına geliyor. Bu haberimizde İTÜ’de kamu kaynaklarının kullanımı konusunda dikkat çeken, uzun süredir atıl durumda bulunan bazı binaları derledik.
Gölet, Ufuk Güldemir Yaban Hayatı Müzesi
Öğrenciler arasında "Rektörün evi" veya "Celal Şengör'ün evi" gibi isimlerle anılsa da, 2010 yılında temeli atılan ve 2012’de tamamlanan bina “Ufuk Güldemir Yaban Hayatı Müzesi” olarak planlanmıştı. Kesik hayvan başlarının sergilenmesi için yapımı sırasında onlarca ağacın kesilmesine sebep olan yapı, bugün hiçbir amaç için kullanılmamakta ve harabe şekilde durmakta.

İTÜ Cami yanı, gri villa
İTÜ’nün de ortağı olduğu özel bir denizaltı teknolojileri şirketinin bir zamanlar kullandığı bina. Şimdi ise içi boşaltılmış olup döküntüleriyle çevresindeki yeşil alana zarar veriyor.

Taşkışla, İTÜ Bilim Merkezi
İTÜ Bilim Merkezi; çocuk, genç, yaşlı herkese bilimi tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan bir kurum olarak kuruldu. 2000 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlayan merkez, çeşitli sorunlar nedeniyle 2004 yılında kapandı. 2007 yılında yeniden açılan merkez için Hindistan’dan deney birimleri getirildi. Başta İzzettin Silier olmak üzere birçok İTÜ mezununun maddi ve manevi katkılarıyla hayata geçirilen İTÜ Bilim Merkezi ile, Türkiye’de bilim merkezi kültürünün henüz gelişmediği bir dönemde European Network of Science Centers and Museums (ECSITE) ağına üye olunarak vizyoner bir adım atılmıştı. Bugün ise müze faaliyetleri durdurulmuş, bina uzun süredir atıl halde bekletiliyor.

Gölet yurtları yanı, Arı 7
Yeni teknokent binası “Arı 7” olarak planlanan binanın yapım çalışmalarına Ekim 2018’de başlanmıştı. Ruhsatsız olduğu iddiasıyla çalışmalara ara verilen bina yıllardır yarım kalmış halde bekliyor.

İTÜ Vadi Yurtları yanı, eski yurt binası
Ayazağa Kampüsü'nün boş halde bekletilen binalarından biri, aktif olarak bir yenileme çalışmasına dahil değil.

Şehir-Bölge planlama alanında İTÜ
Mimarlık ve şehir-bölge planlama alanlarında köklü bir geçmişe sahip İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bu manzaralar üniversitenin birikimiyle çelişen bir görüntü ortaya koyuyor. İstanbul’un en gelişmiş bölgelerinden biri olan Maslak’ın ortasında yer almasına rağmen geniş yeşil dokusunu büyük ölçüde koruyabilmiş olan Ayazağa Kampüsü, aslında şehircilik anlayışı açısından Türkiye’deki kentlere örnek gösterilebilecek bir potansiyele sahip.