Seda
Son 180 günde 0 haber

Prof. Dr. Mete Atatüre, Cavendish Laboratuvarı'nın bölüm başkanı olarak atandı

Cambridge Üniversitesi'nde görevli olan Türk bilim insanı Prof. Dr. Mete Atatüre, üniversitenin fizik bölümü olan Cavendish Laboratuvarı'nın on altıncı bölüm başkanı olarak atandı. Elektron, proton ve DNA'nın keşfedildiği Cavendish Laboratuvarı'nın ilk başkanı, elektromanyetik teorinin kurucularından James Clerk Maxwell'di.

Cavendish Laboratuvarının önemi

Cavendish Laboratuvarı; Maxwell'in yanı sıra, tarihi boyunca 30 Nobel Ödülü kazanan bilim insanına ev sahipliği yapmıştır. Şu anda da önemli buluşlara ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Nobel Ödüllü Cavendish Laboratuvarı araştırmacılarından bazıları; Sir J.J. Thomson, Ernest Rutherford, James Chadwick, Francis Crick ve James Watson gibi bilim insanlarıdır.

Bu bilim insanları, Cavendish Laboratuvarı'nın prestijli geçmişine katkıda bulunmuş ve bilimsel keşiflerle dünya çapında tanınmışlardır. Laboratuvar, gelecekte de bilimsel araştırmalara ve ödüllere ev sahipliği yapmayı sürdürmeyi amaçlamaktadır.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Mete Atatüre, Cavendish Laboratuvarı bölüm  başkanı oldu

Mete Atatüre kimdir?

1975’te Kayseri’de doğdu. Ortaöğrenimini 1992'de Ankara Gazi Anadolu Lisesinde tamamladı. 1996’da Bilkent Üniversitesi fizik bölümünden mezun oldu. Doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi’nin Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na dahil oldu. 2002’de doktora sonrası araştırmacı olarak İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde bulundu. 2007’de Cambridge Üniversitesi, Cavendish Laboratuvarında öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 2007’den beri Cambridge Üniversitesi’nde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışmaktadır. 2011 yılında doçentlik unvanını kazanan Atatüre, yarı iletkenler ve elmastaki kuantum optik fenomenlerine öncü katkılarından dolayı 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü'nü kazandı. Ayrıca İngiltere'de Institute of Physics (Fizik Enstitüsü), Türkiye'de ise Bilim Akademisi üyesidir.

 

 
İTÜ Sahnesi faaliyetleri İTÜ tarafından engelleniyor İTÜ yemekhanesinin özelleştirilmesi protesto edildi

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi