"Rektörün direkt seçimi popülizmi getirir"
30 Kasım 2015'te Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından düzenlenen "Tecrübeyi Rektörden Öğren" temalı söyleşi için Zonguldak'a giden İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA, Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşide tecrübelerini ve Türkiye'deki rektörlük seçimleri hakkındaki düşüncelerini katılımcılar ile paylaştı.
Üniversiteler ve yönetim şekilleri ile konuşmasına başlayan KARACA; ABD ve İngiltere'deki üniversiteleri inceledi. Rektörün öğrenciler tarafından seçildiği Bologna Üniversitesi'nin modern üniversite kavramına en yakın üniversite olduğunu belirtti.
2016'da yapılacak olan rektörlük seçimlerinden önce söyleşiye katılan bir öğrencinin Türkiye'deki rektörlük seçimleri hakkındaki sorusunu; Türkiye'deki rektörlük seçimlerini sağlıklı bulduğunu söyleyerek cevaplayan KARACA rektörün direkt seçiminin popülizmi getireceğine inandığını sözlerine ekledi.
Diğer ülkelerde seçim veya atama ile rektör seçimleri yapıldığından bahseden KARACA sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu tarz yaklaşımlar dünyanın her yerinde var. İngiltere’de kraliçe atama yapıyor. Fransa’da bakan atama yapıyor. Böyle yapılar var. Ama tabii direk seçim yapılan yerler de var. Benim kişisel tercihim direk seçim olursa bu sefer rektörler daha popülist olmaya çalışıyorlar. Seçim aslında bir bakımdan popülizmi getiriyor. Bu benim kişisel düşüncem. Yanlış olduğunu düşünüyorum. Hesap verebilirlik tek bir merciyle olmalıdır. Bakanlıksa bakanlık, Cumhurbaşkanlığı ise Cumhurbaşkanlığı’dır. Hesap verebilirlik için şeffaf olmalıdır. Bu her ülkeye göre değişebilir. Türkiye’de aslında üç katmanlı bir seçim sistemi var. Öğretim üyeleri önce bir seçim yapıyorlar, altıya indiriyorlar. Sonra üçe indiriyor YÖK’de de bir mülakat var. Orası da başka bir süreç. Daha sonra nihai olarak Cumhurbaşkanı’nın tercihi var. Öyle veya böyle. Bunlar olağan şeyler çok normal yani. Üç katmanlı bir sistemin ürünüdür. Bence sağlıklı olduğunu da düşünebiliyorum. Çünkü tek parametre ile seçilen ve atananlar bu sefer başka sakıncalar da olabiliyor. Ama her ülkenin kendisine has sistemleri var. Hatta yeni yeni bazı ülkelerde seçimi erteleyip de atama ile gelen değişimler de söz konusudur.”