Tübitak, İTÜ’nün Bor Projesi Destekleyecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), geliştirdiği bor madeni projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğini almayı başardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), geliştirdiği bor madeni projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğini almayı başardı. Bilimsel olarak desteklenmeye değer bulunan proje ile borür tozlarının yerli bor kaynakları yardımıyla üretilmesi ve hangi yöntemin hangi metal borür için en uygun yöntem olduğunun saptanmasına çalışılacak.

TÜBİTAK tarafından açıklanan listede yer alan “Yeni Bor Ürünlerinin Geliştirilmesi ve Kullanım Alanlarının Yaygınlaştırılması” isimli proje ikinci aşama çağrısı kapsamında değerlendirildi ve desteklenmesi kararlaştırıldı. İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurli ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İsmail Duman’ın sunduğu proje ile zirkonyum, hafniyum, niyobyum ve vanadyum borür tozlarının yerli bor kaynaklarından hareketle üç farklı üretim tekniği kullanılarak üretilmesi ve hangi yöntemin hangi metal borür için (ekonomiklik ve yüksek kalite açısından) en uygun yöntem olduğunun saptanması hedefleniyor. Ayrıca, üretilen metal borür tozlarının nihai ürüne dönüştürülmesine yönelik olarak, üç farklı pekiştirme ve pişirme tekniği kullanılması öngörülüyor.

Projenin ekonomik getirisinin de yüksek olduğu belirtildi. Buna göre üretimi hedeflenen bu ileri teknoloji malzemeleri, birim ağırlık başına yüksek satış fiyatları talep edilen ürünler olarak değerlendiriliyor. Proje çerçevesinde yapılacak olan araştırmalar, endüstriyel üretim tekniklerinin ön adımı ve deneysel simülasyon olma özelliğini de taşıyacak. Bu malzemeler, yüksek sıcaklığa, korozyona ve aşınmaya üstün dirençleri ve elektriksel/manyetik özellikleri nedeniyle ülkemizin de öncelikli bilim/teknoloji alanları arasında yer alan savunma, uzay, enerji, otomotiv ve makine-imalat gibi alanlarda kullanıma sahip olacak.

Projeyi uygulayacak ekip de alanında uzman kişilerden seçildi. Ekipte İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Duman (yürütücü), Prof. Dr. M. Lütfi Öveçoğlu (araştırmacı), Prof. Dr. Hüseyin Çimenoğlu (araştırmacı), İ.T.Ü Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nusret Bulutçu (araştırmacı), İ.T.Ü Fizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Kamer (araştırmacı) ve Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Servet Turan (danışman), İ.T.Ü Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Araş. Gör. Duygu Ağaoğulları (Doktorant), Özge Balcı (Doktorant) ve iki yüksek lisans öğrencisi yer alıyor.

Projenin yürütücüsü Prof.Dr. Duman, “Bu projenin mali olanaklarından da yararlanarak, proje için gerekli proses cihazları, hizmet ve sarf malzemeleri temin edilecektir. Laboratuvarlarımızda bor ve bor türevlerinin üretimine yönelik olarak başarıyla gerçekleştirilmiş olan projelerde, TÜBİTAK’tan, DPT’den ve BOREN’den alınan maddi desteklerin çok önemli katkısı olmuştur. Gerçekçi ve iyi düşünülüp tasarlanmış proje önerilerinin bu kurumlarca kabul edilip desteklenmesi bize yeni atılımlar yapmak ve hem kendimizi geliştirmemiz hem de bilimsel düzeyimizin yükseltilmesi yönünde cesaret verecektir.” dedi.

CİHAN

Gençler burada 'icat çıkarıyor' İTÜ'den bomba imha robotu

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi