İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından Türkiye'ye getirilen 'Yetkin Mühendislik Sistemi'nin detayları düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı
"Türkiye'de Bir İlk"
Toplantıda konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin Türkiye'de bir deprem gerçeğinin olduğunu belirterek, yetkin mühendislik belgesi alınmasının hükümet tarafından yasayla zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. İTÜ'nün Türkiye'de bir ilk olarak hayata geçirdiği 'Yetkin Mühendislik Sistemi'nin detayları İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla anlatıldı. Toplantıya İTÜ Rektörü Prof. Muhammed Şahin, Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan Boduroğlu, İTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Mikdat Kadıoğlu katıldı.
3 Yıllık Çalışmanın Sonucu
Toplantıda konuşan Rektör Şahin, yaklaşık iki yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, "1996'da İTÜ'de bir grup hocamız yetkin mühendislik kavramının Türkiye'de yasalaşması için girişimde bulunmuş ancak başarılı olamamışlar. Biz yönetime geldiğimiz 3 yıldan beri yetkin mühendisliğin Türkiye'de kaçınılmaz olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz. Türkiye bir deprem bölgesi ve depremde binalar çöktüğü zaman ilk suçlananlar mühendisler oluyor. Biz İTÜ olarak farklı bir yol izledik. Eğer içeride başarısız olursak Amerika'da uluslaraarası bir kurum olan Mühendisler İçin Ulusal Sınav Merkezi'nde (NCESS) öğrencilerimizin yetkinlik belgesini almalarını sağlamaya çalıştık. Yaklaşık iki yıl önce başvurduk ve Mart ayında kurumumuz NCESS tarafından denetlendi. Denetimden sonra yetkin mühendislik sistemini aldık.
Tek Sınav Merkezi İTÜ
"İTÜ NCESS'in Türkiye'deki tek merkezi olduğunu dile getiren Şahin sözlerini şöyle tamamladı: "Van depreminden sonra bu kaçınılmaz oldu. Hükümetin ilk alması gereken karar budur. Bu belgenin yasayla zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Artık Türkiye'de yetkin mühendislerin çalışması gerekiyor. Yetkin olmayan mühendislerin bu tür projelere imza atamaması gerekiyor. Amerika'da bu belgeyi alamayanlar sadece taşeron mühendis olarak çalışabiliyorlar. Sınav gelecek yıl Nisan ayından sonra başlayacak. Sınavdan sonra öğrencilerimizin ne kadar başarılı olduğunu göreceğiz. Eksikliklerimizi ilerleyen yıllarda düzelteceğiz. Türkiye'de ilk defa mühendislik uluslararası denetime açılmış oldu.Kendimize ve hocalarımıza güveniyoruz."
"Afetlerin Sebebi Yetkin Olmayan Mühendislerdir"
İTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Mikdat Kadıoğlu Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, "Türkiye 20.yüzyılın yükselen bir ülkesi. Her şeyde olduğu gibi mühendislik uygulamalarında da standartları yükseltmek zorundayız. Çağa ayak uydurmak için eski alışkanlıklarımızı bırakmamız gerekiyor. Yetkin mühendislik ve benzeri hedefler konulması büyük bir gelişme. Çünkü afetlerin sebepleri arasında mühendisliğin etkin ve yetkin olmamasının da doğurduğu sebepler var. Bunu Marmara ve Van depremlerinde gördük. Olası bir İstanbul depreminde aynısını yaşamak istemiyoruz." diye konuştu.
"Tüm Türkiye'de Uygulanmalı"
Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan Boduroğlu ise İTÜ'nün bu başarısının çok önemli olduğunu belirterek Türkiye'de yetkin veya profesyonel mühendislik yasasının yaşama geçirilmesi gerektiğini savundu. "Yetkin Mühendislik Sistemi" İTÜ'nün Türkiye'ye getirdiği 'Yetkin Mühendislik Sistemi' ABD Dahil pek çok ülkede uygulanıyor. Amerika'da mühendislik bölümü sınava girmeyenlerin mühendisler hiçbir projede imza yetkisi alamıyor.
İmza Yetkili Yetkin Mühendisler Geliyor
İTÜ'nün mezunları da artık yetkin mühendislik belgesi almak için iki aşamalı sınava girecek. Sınavda başarılı olan İTÜ'lüler dünyanın en iyi üniversitelerinin mezunları gibi, 'İmza Yetkili, Yetkin Mühendis' sıfatıyla yurt dışında eşit iş fırsatına kavuşmuş olacak.
Not: Yetkin mühendislik sınavına hazırlık kitabını kütüphane ana sayfasındaki katalogdan FE Supplied Handbook başlığıyla ya da 978932613599 ISBN numarası ile tarama yaparak indirebilirsiniz.İTÜ'ye Sosyal Bilgiler Fakültesi GeliyorİTÜ'den Van Depremi İçin Seferberlik