Beyza Nur
Son 180 günde 4 haber

YKS 2023: İTÜ taban puanları yükseldi

Öğrenci Seçme ve Yerleştime Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı, (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından İTÜ'de bulunan bölümlerin taban sıralamaları belli oldu. İTÜ, bu yıl da üniversite tercihi yapan öğrencilerin ilgi odağı oldu. Kontenjanlarda yapılan azalma ve öğrencilere verilen başarı bursları olumlu sonuç vererek genel olarak sıralamalar yükselişe geçti. 

Sıralaması en çok yükselen bölümler

Sıralaması en çok yükseliş gösteren beş bölüm ise Cevher Hazırlama Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği ile Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği (İngilizce) oldu. 

Gözde bölümlerin sıralamaları aynı kaldı

İTÜ'nün en gözde üç bölümü olan Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce), Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği (İngilizce) ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (İngilizce) bölümlerinin sıralamalarında değişiklik yaşanmadı. 2023 yılı için Bilgisayar Mühendisliği ile Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği bölümlerinin kontenjanlarında ise 10 kişilik azalışa gidilmişti.

Yalnızca bir bölümün sıralaması düştü

2023 yılında İTÜ'nün sıralaması düşen tek bölümü Mimarlık (İngilizce) oldu. 2019 yılından itibaren düşüş gösteren Mimarlık (İngilizce) bölümü, geçen yıl yapılan kontenjan azaltılması ile yükseliş yaşamıştı. Bu yıl ise Mimarlık bölümünün kontenjanı 20 kişi azaltılırken Mimarlık (İngilizce) kontenjanında azaltma yapılmamıştı. Bu durum sıralamalara da yansıyarak, Mimarlık bölümünün sıralamasının bin kişilik yükselip Mimarlık (İngilizce) bölümünün sıralamasının ise bin kişi düşmesine neden oldu. 

Uzay Mühendisliği'nde yükseliş

Bölümlerdeki yükselişlerin bir nedeni de kontenjanların azalmasına bağlanırken kontenjanı değişmeyerek bu yıl da 60 kişi alan Uzay Mühendisliği bölümü sıralamalarında iki bin kişilik yükseliş yaşandı. Geçen yıl taban sıralaması 7 bin 800'lerde olan bölümün, bu yıl taban sıralaması 5 bin 700'lere kadar geriledi.

Ekonomi ilk iki binde

İTÜ’nün tek eşit ağırlık bölümü olan Ekonomi, 2019 yılında ilk 10 binden öğrenci alırken bu yıl da sıralamasını geri çekerek ilk 2 bindeki öğrencilerle kontenjanını doldurdu. 2023 yılı için Ekonomi bölümünün kontenjanında değişiklik yapılmamıştı.

Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulu

İTÜ’nün ilk ön lisans bölümü olan Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü, bu yıl ilk defa öğrenci alımı yaptı. 25 kişilik kontenjanı olan bölüme yerleşen son öğrencinin sıralamasının ise 76.649 olduğu görüldü. Bu yıl İTÜ ile beraber Gebze Teknik, Ankara ve Ege Üniversitelerinde açılan bölümün bu üniversitelerdeki taban sıralaması ise sırasıyla 126.292, 131.922 ve 150.117 oldu.

Boğaziçi'nde gerileme

2023 yılı tercihlerinde Boğaziçi Üniversitesi genel olarak düşüş yaşadı. Tercih yapan öğrencilerin gözdesi hâline gelen Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği'nde de düşüş görüldü. Geçen yıl Bilgisayar Mühendisliği'ne en son 315. sıralama ile öğrenci alan Boğaziçi’nin, 2023 yılında son öğrencisi 776. sıralamada bulunuyor.

ODTÜ de genel yükselişte

ODTÜ bu yıl da öğrencilerin ilgisini korumayı başararak bölümlerinde genel olarak yükselişe geçti. Geçen yıl Bilgisayar Mühendisliği bölümüne son öğrencisini 878. sıralamayla alan ODTÜ, bu yıl 729. sıralamada olan öğrenci ile kontenjanını doldurdu.  

İTÜ bölümlerinin sıralamaları

İTÜ'nün 2021, 2022 ve 2023 yıllarındaki sıralamalarını ise karşılaştırmalı olarak sizler için derledik. 

 *2021, 2022 yıllarında ÖSYM ve YÖK Atlas verileri, 2023 yılı verileri için "kazanabilirsin" websitesi baz alınmıştır. 

İTÜ, nöbetçi yurtlarda kalmak isteyen öğrencileri mağdur etti Havuz fizik dersleri bir türlü geçilemiyor

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi