Beyza Nur
Son 180 günde 4 haber

Havuz fizik dersleri bir türlü geçilemiyor

FIZ101/E ve FIZ102/E kodlu Genel Fizik 1 ve 2 dersleri yaz döneminde de öğrencileri mağdur etti. Fizik havuz engeline takılan öğrencilerin bazıları bitirme dersini alamadığı için okulunu uzatırken bazıları ise yatay geçiş için tüm dersleri başarıyla geçme şartını sağlayamadığı için bölümlerini değiştiremiyor. Aynı şekilde harf notlandırma aralıkları sebebiyle ortalamaları düşen öğrenciler ÇAP, yandal ve staj başvurularında da sorun yaşıyor.

Geçilme zorluğuyla bilinen Fizik 2 adlı Elektrik Fiziği dersinin geçilmesi, önceki dönemlerde kıyasla yüksek geçme notu, ödev verilmemesi ve 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi gibi güncellemelerinin getirilmesi nedeniyle zorlaştı. 2022-2023 Güz dönemiyle çoktan seçmeli sınavlara getirilen 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi, ödevlerin kalkması ve geçme notunun 40 üzerinden hesaplanması gibi nedenler ders tekrarlarının artmasına yol açtı. "Lise fiziğinin biraz daha detaylısı" olarak bilinen Fizik 1 dersi ise yapılabilirlik derecesindeki düşüş sonucu, bahar döneminden beri Fizik 2 ile yarışmaya başladı. 

Bahar döneminde neler oldu

2022-2023 Bahar döneminin "online" olarak gerçekleştirilmesi sınavların ölçülebilirliği konusunda sorun teşkil etmişti. Kopya çekilme durumunun önüne geçmek isteyen Fizik Zümresi ise sınavın uygulanma yöntemi için farklı yollara başvurmuştu. İlk olarak, yapılması planlanan vizede her sorunun zorluğuna göre çözüm süresi 4, 6 ya da 10 dakika olarak belirlenerek Ayva platformu üzerinden sınav yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak Ayva platformunun öğrenci yoğunluğunu kaldıramayıp çökmesiyle vize iptal edilerek yerine yine Ayva üzerinden 1 saat süreli 10 soruluk açık uçlu ödev verilmişti. Ödevde sorulara geri dönme hakkı öğrencilere tanınmamıştı.

Ödevde nokta ve virgülün birbiri yerine kullanılması, herhangi bir işaretin kullanılmasına izin verilmeyip daha sonradan eksi işareti kullanılmadığı için sonucu negatif çıkan bir sorunun cevabının pek çok öğrencide yanlış kabul edilmesi gibi sorunlar ortaya çıkmıştı. Final ise bu sefer sistemin çökmemesi için yeni açılan Havuz Ayva platformu üzerinden 10 soruya 1 saat sürenin verildiği çoktan seçmeli bir şekilde gerçekleştirilmişti. Ödevde olduğu gibi finalde de geçilen sorulara geri dönme hakkı tanınmamıştı. Ödev şeklinde yapılan vizenin ortalaması 23-28 bandında iken, finalin ortalaması 15-20 bandındaydı. 40 olarak uygulanan geçme notu ise 30'a düşürülmüştü. Sonuç olarak %80-90 kalma oranı elde edilmişti.

Yaz okulunda ders açılmaması

Bahar döneminde Fizik 1 ve 2 derslerinde öğrencilerin kalma oranı %80-90 aralığında olduğu hâlde yaz okulu ders programları ilan edildiği tarihte fizik havuz dersleri açılmadı. Öğrenciler dersin açılması için dilekçe toplayıp rektörlüğe, Fen-Edebiyat fakültesi dekanlığına ve Fizik bölümüne giderek dersin açılmasını sağladı. Daha sonra açılan sınıfların kontenjanlarının yetersizliği nedeniyle tekrar dilekçe yazıp taleplerini ileterek büyük bir çoğunluğu derslerini almayı başardılar.

Ders alındı ama verilemedi 

Yaz okulunda derslerini alabilen öğrencilerin birçoğu bu sefer de 40 barajına takılarak dersi yine veremedi. Doğru sayıları dersi geçmelerine yeten pek çok öğrenci doğrularının yanlışlarını götürmesi nedeniyle dersten kaldı. Çan sisteminde alınan notların ortalaması olan aralığa CC veriliyor. Fizik 2 dersinde vize ve final ortalaması 37-42 aralığında olduğu hâlde bu aralıkta not alan öğrenciler FF ya da DD aldı. Fizik 1'de ise vize ve final ortalaması 28-34 aralığındayken bu aralıkta not alan öğrencilerin hepsi FF alarak dersten kaldı. Böylece 2023 yaz okulunda Fizik 2 dersinden kalma oranı %65-75 olurken, Fizik 1'den kalma oranı %75-85 oldu.

Geçebilenler de memnun değil

Dersi alabilmeyi başarıp daha sonra da geçebilen %20'lik içerisinde olanlar da harf notlarından memnun değil. Öyle ki vize ve final ortalaması 37-42 aralığında olan fizik 2 dersinde; 54 ortalama ile DC, 82 ile BA harf notu alınmış durumda. 

Havuz matematik dersindeki durum normal

MAT104E kodlu Matematik 2 dersinin yaz okulundaki vize ve finalinin ortalaması 55 olurken, ortalamayı içeren aralığa CC verilerek oluşturulan harf notlandırması öğrencileri memnun etti.

Önceden nasıldı

Elektrik Fiziği dersi, daima zorluğuyla kendinden söz ettirse de biraz emek veren öğrencinin düşük harf notuyla olsa da geçebileceği bir ders olarak biliniyordu. Önceki yıllarda dersi geçme oranı %50-60 bandındayken 2023 Bahar döneminde bu oran %10-20 bandına kadar gerilemiş, yaz döneminde ise %25-30 aralığına ulaşarak her dört öğrenciden yalnızca birinin geçebildiği bir derse evrildi. Aynı şekilde lise fiziğinin detay hâli olarak bilinen ve emek verildiğinde yüksek notlarla geçilebilen Fizik 1 dersinin ortalaması 30 civarına inerek son dönemlerin yapılabilirliği en zor Fizik 1'i unvanına sahip oldu.

2021-2022 Bahar döneminden Fizik 2 not dağılımının olduğu görselde, her iki öğrenciden birinin dersten geçebildiği görülüyor.

2022-2023 Güz döneminden Fizik 1 not dağılımının olduğu görselde ise dersi alan öğrencilerin %60'ının dersten geçebildiği görülüyor.

YKS 2023: İTÜ taban puanları yükseldi İTÜ'lü proje takımı Autobee'den gurur verici haber

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi