Beyza Nur
Son 180 günde 4 haber

6 Şubat depreminde İTÜ

6 Şubat 2023 gecesi saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli bir deprem meydana geldi. Yüzlerce binanın yıkılmasının ardından aynı gün 13.24'te yine Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelerek bölgeyi bir kere daha salladı. Türkiye'nin 11 ilinde yıkıcı etki bırakan afet sonrası 4. seviye alarm verildi ve artçı depremler uzun süre devam etti. Resmi kayıtlara göre 50 bin canı yitirdiğimiz felaketin üzerinden ise bir yıl geçti. Bu süreçte İTÜ öğrencisi, akademisyeni ve personeli tarafından depremden etkilenen bölgelere yardım amacıyla hızlı bir seferberlik başlatıldı.

MED'de seferberlik

İTÜ Gönüllülük Kulübü ve diğer birçok öğrenci kulübünün organizasyonunda yer aldığı yardım kampanyasında, deprem bölgelerine gönderilmek üzere Merkezi Derslik binasında battaniye, kıyafet, hijyen malzemeleri, çadır, uyku tulumu ve oyuncak gibi acil ihtiyaç malzemeleri toplandı. Toplamda 10 tır, Kızılay ve AFAD aracılığıyla İTÜ'den Hatay, Malatya, Osmaniye, Adana ve Adıyaman gibi depremden etkilenen bölgelere ulaştırılmak üzere gönderildi. 

Taşkışla Kampüsü

İTÜ Mimarlık Fakültesi de deprem bölgelerine gönderilmek üzere yardımları kabul etti. Uyku tulumu, çadır, mat, ısıtıcı, tıbbi ihtiyaçlar gibi acil gereklilikler toplanıp deprem bölgelerine gönderildi. 

Tekstil öğrencilerinden battaniye

İTÜ Gümüşsuyu kampüsünde ise Tekstil Mühendisliği öğrencileri deprem bölgelerine gönderilmek üzere battaniye dikerek yardım kampanyasına destek oldular.

Kan bağışı noktaları

Depremden etkilenen bölgeler için Merkezi Derslik binasında ve Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde Kızılay’la ortak olarak kan bağışı noktaları kuruldu. İTÜ’lü öğrenci, akademisyen ve personeller kan bağışı kampanyasına destek vererek kan bağışında bulundular.

İTÜ'lü öğrenci kulüpleri ve personeller deprem bölgesinde

Deprem bölgelerindeki arama kurtarma faaliyetlerine yardım etmek için İTÜ Arama Kurtarma Kulübü üyeleri ve birçok gönüllü öğrenci deprem bölgelerine gitti. Depremin ilk gününden beri saha çalışmalarında yer alan arkadaşlarımız, gece gündüz çalışarak katıldıkları operasyonlarda 36 kişiyi canlı bir şeklide enkaz altından çıkarttılar.

Aynı şekilde bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için üniversite personellerinin oluşturduğu 35 kişilik gönüllü bir ekip de Adıyaman’a gitti.

İTÜ Mağara Araştırma Kulübü ise deprem bölgesine gidiş sürecinde yaşadıklarını ve orada şahit olduklarını bizlerle paylaştı.

Deprem ön raporu hazırlandı

İTÜ’lü deprem ve afet uzmanları, depremin birinci gününde depremin etkilediği illere giderek teknik destek sağladılar ve bilimsel incelemelerde bulundular. Yaptıkları bilimsel incelemeleri bir rapor hâlinde sunarak bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için neler yapılabilir ve deprem sonrası yapılması gerekilenler konularında yetkili mercilere önerilerde bulundular. 

İnternetsiz çalışan enkaz dinleme uygulaması

İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MİAM) Ses Mühendisi Dr. Ozan Saner önderliğinde bir "Enkaz Dinleme Uygulaması" geliştirildi. Enkaz altında kalan vatandaşların seslerinin daha rahat duyulmasını sağlayan bu uygulama, internet bağlantısına ihtiyaç duymaması sebebiyle de kolaylık sağladı.

Su arıtma sistemi geliştirildi

Deprem bölgelerinde temiz ve içilebilir su eksiğini kapatmak için İTÜ'lüler tarafından yeni bir teknoloji geliştirdi. İTÜ Prof. Dr. Dinçer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (MEM-TEK UYG-AR) geliştirilen ve içilmesi güvenli olmayan suları membran filtreyle süzerek içilebilir su elde edilmesini sağlayan sistem, deprem bölgelerine gönderildi. 

Vefat eden arkadaşlarımız

Depremde hayatını kaybettiği İTÜ tarafından resmi olarak duyurulan

arkadaşlarımız başta olmak üzere vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Bu süreçte özverili çalışmaları için de arı24 ailesi olarak tüm İTÜ'lülere teşekkür ederiz.

Yaşadığımız felaketin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen deprem bölgelerinde henüz hiçbir şey eskisi hâline dönmüş değil. Yaralar sarılmaya devam edilse de barınma, beslenme, güvenlik, eğitim gibi temel ihtiyaçlarda eksiklikler sürüyor. Çadırda kalan depremzedeler, oyuncaklarını özleyen çocuklar, soğuktan üşüyen yaşlılar... hepsinin yanı başımızda yaşanan hayatlar olduğunu göz ardı etmeyelim ve desteklerimizi esirgemeyelim.
İTÜ Makina Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Berkan Yılmaz hayatını kaybetti İTÜ kulüpleri santral gezisine tepki gösterdi

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi