Etkin
Son 180 günde 4 haber

arıRehber: Balat ve Fener'de bir gün nasıl geçirilir

Başlamadan biten ara tatil, soğuk havalar, quizler, ödevler ve dersler derken hepimiz çok bunaldık; kelimenin tam anlamıyla kendimizi atacak bir yerler arıyoruz. Belki de hep gittiğimiz mekanlar bile artık eski tadını vermiyor. Aslında İstanbul'da gezecek çok yer, görülecek çok şey olmasına rağmen çoğumuz ya zaman bulamıyor ya da "Kaçmıyor ya bi yere, bi gün gideriz." diyerek bu şehrin güzelliklerinden kendimizi mahrum bırakıyoruz. arı24 ekibi olarak işinizi kolaylaştırmak için belli semtleri tanıtmak ve orada verimli bir gün nasıl geçirilir kendimizce anlatmak için yeni bir haber serisine başlıyoruz: arıRehber. İlk durağımız Avrupa yakasında bulunan Balat ve Fener. Buyrun turumuza başlayalım.

Nasıl gidilir?

Tabii ki önce buraya nasıl ulaşım sağlayabileceğinizden bahsetmemiz gerekiyor. Haliç'in güney kıyısında yer alan Balat ve Fener'e ulaşım aslında hiç de zor değil. İlk tercih olarak neredeyse her İTÜ'lünün bildiği M2 metrosunu kullanarak Haliç durağında inebilirsiniz. Daha sonra isterseniz 15 dakikalık bir yürüyüş ile, isterseniz de Eminönü tarafından gelen İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. Diğer bir tercih olarak - özellikle Asya yakasından gelenler için - vapurla Eminönü'ne gelerek Haliç sahil hattını seyreden T5 tramvay hattını kullanabilirsiniz. Varış noktamızın konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Neresi şimdi burası?

Son dönemde Instagram Reels ve Tiktok üzerinden ün kazanan ve turistlerin uğrak bir noktası haline gelen Fener ve Balat aslında bakarsanız çok eski ve zengin bir kültürel mirasa sahip. Tarihi Yarımada'nın Haliç kıyısında yer alan Fener eski bir Rum semti, hemen yanında ise Balat eski bir Musevi Mahallesi olarak yer alıyor.

Kahvaltı ile başlayalım

Malum gezecek çok yerimiz olduğu için sabah saatlerinde konuma ulaşmış olabilirsiniz. Eğer geziye başlamadan önce güzel bir kahvaltı yapmak veya biraz soluklanıp kahve içmek isterseniz gidebileceğiniz en güzel mekanlardan biri Velvet Cafe. Çok sakin bir arka bahçe tercih etmek isterseniz o da mevcut. Mekanın en dikkat çeken özelliği ise otantik iç dizaynı ve sergilenen çeşitli eşyaları. Hatta birçok ülkeden fincan serileri getirtiliyor. Güzel tarafı ise çay ve kahve sipariş ederken bu fincanlardan isteyip içeceğinizi bu özel fincanlarda içebiliyorsunuz. E o zaman hadi gezmeye başlayalım.

Kafeler bölgesi ve renkli kapılar

İlk olarak sahile en yakın tarafta bulunan Yıldırım Cadedesi ve Vodina Caddesi arasında kalan bu bölgeyle başlayabilirsiniz. Sağlı sollu sıralanmış renkli kafe ve restoranlara ev sahipliği yapan bu bölgede mola veren ve bolca fotoğraf çeken turistleri görebilirsiniz. Yürümesi ve etrafı izlemesi oldukça zevkli olan bu bölge aslında geziniz için bir öngösterim.

Photo by Etkin Celep

Fener Rum Erkek Lisesi

Dışarıdan bakıldığında adeta bir şatoyu andıran bu yapı, çoğu İstanbullu tarafından patrikhane olarak biliniyor. Aslında burası Rumların İstabul'da açtığı en eski eğitim kurumu olan okul, Bizans döneminde ise Patrikhane Akademisi işlevi görmüştür. Halk arasında "Kırmızı Mektep" olarak da bilinen bu görkemli yapının mimarı ise bu okulda bizzat okumuş olan Dimadis. Dimadis, mimarlık eğitimini İtalya'da tamamladığı için İtalyan mimarisinde ustalaşmış ve kendi okulunda da bu ustalığını sergilemiş anlaşılan.

Tarihi Taşfırın Evin Unlu Mamülleri

1923'te açıan bu fırın, Rumlar zamanından kalan en kıymetlı yerlerden biri. Odun ateşinde pişen poğaçaların, galetaların ve kurabiyelerin tadı oldukça güzel. Fırının konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Merdivenli yokuş ve tarihi Balat evleri

İşte meşhur Balat fotoğraflarının çekildiği yerlerden birindeyiz. UNESCO Kültür Mürası kapsamında restore edilmiş bu evler çeşitli pastel renklerde yan yana sıralanmış adeta. Hafta içi sakin olsa da hafta sonu erken saatlerde gitmediğiniz sürece her yer fotoğraf çeken insanlarla dolup taşıyor. Gezi planlamanızı yaparken bunu da göz önünde bulundurun.

Photo by Etkin Celep

Balat Çıfıt Çarşısı

"Çıfıt Çarşısı" deyimini günümüzde karmakarışık ifadesi yerine kullanıyor olsak da Osmanlıca'da halk ağzında "çıfıt" Yahudi anlamında gelmekte. Çıfıt Çarşısı ise Yahudı esnafın bir arada bulunduğu çarşı demek. Burada günümüzde antikacılar, eskiciler, aynacılar, meşhur tarihi Angora Meyhanesi ve Yanbol Sinagogu dizi dizi sıralanıyor.

Bir yorgunluk kahvesi veya tatlı?

Yorulduysanız sizi çok güzel pankekleri olan ve şirin bir dinlenme mekanına götürüyoruz: Pancake House. Yorgunluğunuzu gidermek ve arkadaşlarınızla güzel sohbetler edebileceğiniz, gün içinde çektiğiniz fotoğraflara bakabileceğiniz yol üstü bir mekan. 

Umuyoruz ki haberimizi beğenmişsinizdir. Tüm işlerinizin arasında kendinize biraz zaman ayırmayı ve yaşadığınız şehri gezip tanımayı ihmal etmeyin. Serimiz, bahar döneminde farklı semt ve önerileriyle devam ediyor olacak.

İTÜ’de yine bir Erasmus skandalı İTÜ yurtlarında sorunlar bitmiyor

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu