Emre
Son 180 günde 0 haber

İTÜ’de yine bir Erasmus skandalı

İTÜ’de bahar dönemi başladığından beri Erasmus başvurularının ne zaman başlayacağı gündemdeydi. Erasmus Ofisi’ne mail yoluyla ulaşan öğrencilere “En kısa zamanda başlayacak.” gibi üstünkörü cevaplar veriliyordu. Geçtiğimiz günlerde Mimarlık Fakültesi’ne özel yapılan ve yaklaşık 130 kişinin bulunduğu Zoom oturumunda öğrencilerin Erasmus ile ilgili soruları cevaplandı. Toplantı uzun sürmese de öğrenciler toplantıda Erasmus ile ilgili sorularına kısmen cevap aldı. Diğer okullar Erasmus başvurularına çoktan başlamışken hatta asil listesini açıklamak üzereyken İTÜ’nün hala başvuru sürecini başlatmaması öğrencileri mağdur ediyordu. Bu mağduriyet toplantıdaki en önemli sorulardan birisiydi.

Erasmus başvuruları Mayıs'ta başlayacak

Erasmus başvurularının ne zaman başlayacağı öğrencilerin en çok merak ettiği soruydu. Cevap olarak başvuruların tahmini olarak 1 Mayıs tarihinde başlayacağı ve 45 günlük bir süreci kapsayacağı söylendi. Kısacası 1 Mayıs’ta Erasmus başvuruları başlayacak, ortalama 20 gün gibi bir süre kayıt için verilecek ve sonrasında asil listeler açıklanacak. Tüm bunların gerçekleşmesi ise Haziran ortasını bulacak.

Geç başlayan başvuruları öğrencileri mağdur ediyor

1 Mayıs’ta başlayıp Haziran ortası gibi son bulacağı düşünülen Erasmus süreci, tamamen İTÜ’ye özel bir durum. Diğer okullar bu sürece çoktan başladı ve hatta sonlandırmak üzere. İTÜ’nün bu kadar gecikmesi ise çoğu öğrenciyi olumsuz etkiliyor çünkü Erasmus’a gidilen kurumların çoğu kayıtlarını bu sürece kadar kapatmış oluyor. Karşı kurumların kendine özel bir takvimi var ve öğrencilerin İTÜ’den asil listeye yerleşmesi yeterli olmuyor. Aynı zamanda karşı kurumdan da onay almaları gerekiyor ancak başvuruların gecikmesi bu durumu imkansız hale getiriyor. Yani gelecek güz dönemi için başvuru tarihi çoğu üniversite için kaçırılmış oluyor. Gecikmeler en başta Erasmus’a gidecek 4.sınıf öğrencilerini etkiliyor çünkü gelecek güz döneminde tek dönem Erasmus yapıp dönecek ve bitirmesine başlayacak öğrencilerin Erasmus süreci bahar dönenime kalıyor. Erasmus’ta bitirme projesi almak mümkün olmadığı için bahar dönemine sarkan Erasmus, 4.sınıf öğrencilerin bitirme almasını geciktirecek yani okullarının uzamasına yol açacak. Aynı şekilde 2 dönem Erasmus’a gidecek öğrenciler güz dönemi başvurularını kaçırdığı için sadece tek dönem Erasmus yapabilecek. Tüm bu yaşanan aksaklıklar aynı zamanda bahar döneminde bir Erasmus yığılmasına sebep olacak.

Başvurular "hibe sorunundan" dolayı gecikti    

Akıllara gelen bir soru ise diğer okullar Erasmus sürecini başlatmışken İTÜ’nün neden bu kadar geç kaldığıydı. Zoom toplantısında bu soru da soruldu fakat cevap tatmin edici bir cevap alınamadı. Herkesin bildiği gibi Türkiye’deki üniversiteler geçen sene genel olarak bir hibe sorunu yaşadı ve İTÜ de bundan etkilendi. Başvurulardaki gecikmenin sebebi hibe olarak gösterildi. Hibe sorunu yaşanmaması için uğraşıldığı ve başvuruların bu yüzden geciktiği belirtildi. Bunun üzerine öğrenciler hibelerin tam olarak verilip verilmeyeceğini sordu ve cevap yine tatmin edici olmadı. Her an her duruma hazır olması gerekildiği ve hibelerde kesinti yaşanabileceği belirtildi. Verilecek hibenin ise 4 aydan daha az olacağının muhtemel olduğu söylendi. Sonuç olarak hibelerin düzenlenmesi için başvurular sarkıtıldı fakat hem hibelerde sıkıntı yaşanıyor hem de öğrenciler karşı kurumun başvuru tarihini kaçırıyor. Yaşanan gecikmeler öğrencilerin Erasmus sürecini zorlaştırıyor hatta çoğu öğrencinin Erasmus’tan vazgeçmesine yol açıyor.  İTÜ’lü öğrenciler bu mağduriyete en kısa zamanda çözüm bulunmasını istiyor çünkü hak ettikleri Erasmus’a gidemiyorlar. Ne kadar hızlı çözüm bulunursa o kadar çünkü her geçen gün öğrenciler daha da mağdur oluyor ve bir okulun daha başvuru süresini kaçırmış oluyor. 

Konuyla ilgili İTÜ'lü öğrencilerin tepkileri Twitter'da gündem oldu:

Prof. Dr. A.M. Celal Şengör emekli oluyor arıRehber: Balat ve Fener'de bir gün nasıl geçirilir

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor