İTÜ'de Erasmus Skandalı
İTÜ'de Erasmus hibelerinin nasıl ve ne zaman verileceği yaz boyunca gizemini korumuşken her geçen gün öğrencilerin merak ve endişeleri artmaya devam etti. 24 Eylül tarihinde İTÜ Erasmus Ofisi tarafından bir açıklama yayınlandı. Yapılan açıklamaya göre, hibelerin ne zaman ve ne şekilde dağıtılacağı kesinleşmemekle beraber, Erasmus hareketliliğine katılmaya hak kazanan İTÜ öğrencilerine (tek dönem veya çift dönem fark etmeksizin) sadece 2,5 ay hibe desteği sağlanacağı, bu hibelerin hesaplara yatırılma tarihinin Şubat 2022'yi bulabileceği ve hibe miktarının I.Grup ülkeler için aylık 600 Euro, II.Grup ülkeler için aylık 450 Euro olarak dağıtılacağı belirtildi.
Bütçe azalmasından kimse sorumlu değil, olan öğrenciye oluyor
İTÜ Erasmus Ofisi tarafından yayımlanan duyuruda, geçen yıllara oranla İTÜ'den Erasmus Programına katılan öğrenci sayısının fazla olması sebebiyle dağıtalacak hibe miktarının beklenilenden çok az olacağının altı çizildi. Ayrıca hibelerin dağıtılma tarihinin Türkiye Ulusal Ajansı ile yapılan görüşme sonucunda Şubat 2022 tarihine bulabileceğinden söz edildi. Bunlara ek olarak özellikle Güz döneminde projeye katılacak öğrencilere yardım edilebilmesi amacıyla, sonra yerine koyulmak kaydı ile yeni bir kaynak oluşturulduğu ve hibe sözleşmesi tamamlanan öğrencilerin 1 aylık hibe miktarını avans olarak alabileceğinden, bütçenin artması veya olası hareket iptalleri sonucunda artan bütçeyi kullanarak 2,5 ay olarak açıklanan hibe miktarının 5 aya kadar çıkabileceği bahsedildi. En önemli olarak ise bu bütçe azalmasından ve değişikliğinden Avrupa Komisyonu, Türkiye Ulusal Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesinin sorumlu olmadığını belirtip bu skandal durumun hangi sebep sonucu meydana geldiğini belirtmemesi öğrenciler tarafından çok fazla tepki gördü.
Yönetmelik en az 3 aylık hibe verilmeli diyor, İTÜ 2,5 ay veriyor
Türkiye Ulusal Ajansı'nın internet sitesinde yer alan, 2020 dönemi için yayınlanan "Program Ülkeleri Arasında Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı" isimli belgeye göre öğrenciler ERASMUS programına tamamen hibeli, kısmi hibeli ve hibesiz gidebilir. Öğrencilerin kısmi hibeli gitmesi halinde ise hibelerin; öğrenim hareketliliğinde en az 3 ay, staj hareketliliğinde ise en az 2 ay olması gerekiyor. Bu yönetmeliğe rağmen İTÜ, yaptığı duyuruda öğrencilerin (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) 2,5 ay hibelendirileceğini, bütçe artışı olursa bu hibelerin 5 aya çıkabileceğini belirtti.
Öğrenciler tepkilerini sosyal medyada gösterdi
Bu yaşanan gelişmeler sonucu #itühiberezaleti etiketi Twitter Türkiye gündemine girdi. Öğrenciler, Türkiye gündemine giren bu etiketin altında oluşan mağduriyete ve uğradıkları haksızlıklara karşı çıkarken, aynı zamanda bir duyuru da öğrenciler tarafından çok sayıda paylaşıldı.
Sosyal medyada paylaşılan duyuru:
Sosyal medyada öğrenciler tarafından dile getirilen tepkiler: