Yiğit
Son 180 günde 7 haber

İTÜ Ayazağa Mediko'da doktor kalmadı

Bilindiği üzere üniversitemizdeki Mediko bünyesinde, öğrenciler ücretsiz bir şekilde temel sağlık hizmetleri, acil müdahale, danışmanlık ve rehberlik gibi konularda hizmet alabilmekte.

Özellikle son günlerde mevsim geçişi ile artan soğuk algınlıkları, salgınlar ve alerjiler; kampüsümüzdeki öğrencilerin mediko ziyaretini arttırmaya başladı.

Peki bu ziyaret artışına mediko ne kadar hazır?

Biraz yakından bakalım. İTÜ'nün Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı sitesinde belirttiğine göre " Merkezimizde 1 Pratisyen Hekim, 2 Diş Hekimi, 1 Psikolog ve 1 Radyoloji Uzmanı görev yapmaktadır. Ayrıca 1 Uzman Hemşire, 3 Hemşire, 1 Laboratuvar Teknikeri, 1 Laboratuvar Teknisyeni, 1 Acil Tıp Teknisyeni, 3 Paramedik, 1 Ambulans Sürücüsü, 2 Radyoloji Teknikeri, 1 Büro Memuru, 2 Hasta Kayıt Görevlisi, 1 Diş Hekimi Yardımcı Personeli ve 2 yardımcı görevli hizmet vermektedir. " Belirtildiği üzere mediko bünyesinde yalnızca 1 adet hekim bulunmakta.

Kampüsün ihtiyaçlarını karşılamak için yalnızca 1 pratisyen hekim yeterli mi?

1 pratisyen hekimin günde 70 ile 80 arasında hasta baktığı düşünüldüğünde yalnızca 1 adet hekimin, bünyesinde on binlerce öğrencisi olani Ayazağa Kampüsü adına yeterli olmayacağı kolaylıkla söylenebilir. Hatta bu durum bazı günlerde kuyruklar oluşmasına bile sebep olabiliyor. Kaldı ki şu an medikoda hekim bulunmamakta. Yeni hekimin ise bayram tatilinden sonra geleceği söylenmekte.

Öğrenciler saatlerce sıra beklemekten mağdur

Öğrenci arkadaşlarımızdan gelen bilgilere göre, sağlık hizmetlerine ulaşım eskisi kadar kolay değil. Oluşan yoğunluk ve doktor sayısının yetersizliği sebebiyle bazen 1-2 saatlik sıra beklemelerin yaşandığı, hatta acil durumu olan öğrencilerin bile bir süre bekletildiği söylenmekte.

Geçtiğimiz dönemlerde pratisyen hekim sayısının daha fazla olduğu bilinmekte. Ancak, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle çevredeki konut kiralarının artması ve/veya pratisyen hekim maaşlarının yetersiz olması gibi faktörler, medikodaki hekim sayısındaki azalmanın nedenlerinden bazıları olabileceği düşünülüyor.

İTÜ bu konuyla ilgili bir adım attı mı?

İTÜ'nün Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü sitesinde bu konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Ancak bu konu İTÜ'nün tek başına çözebileceği türden olmayabilir. Çünkü Türkiye'deki üniversitelerdeki Mediko'lar Sağlık Bakanlığı'na bağlılar. Bu durum, konunun bakanlığa bildirilmesi ile somut bir adım atılacağını gösteriyor. 

 

İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi yeni binasına taşındı İTÜ Borsa Kapı kullanıma açıldı

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu