Eda
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'nün son 10 yılına damga vuran olaylar

Günlerdir, haftalardır hatta aylardır evlerimize kapandığımız bu zor günlerde hepimiz normal hayatlarımızı özledik. Doğal olarak İTÜ de hayatımızın bir parçası olduğundan, hepimizin İTÜ'yü özlediğine de eminiz (tabii ki her şeyiyle birlikte olmasa da...). :) Zaman zaman üst dönemlerimizden duyuyoruz eskiden bu böyleydi şu şöyleydi diye, peki ya gerçekten eskiden nasıldı İTÜ? Sizler için derlediğimiz bu haberde İTÜ'nün son 10 yılına damga vuran olayları derledik, keyifli okumalar dileriz :)

2010

İTÜ-Taksim arası metronun aktarmasız seferlere başlaması (30 Mart)

Evet... Bir zamanlar o hemen her gün kullandığımız metromuz yoktu. Taşkışla ve Gümüşsuyu kampüsünü Ayazağa’ya bağlayan yegâne metromuz 10 yıl önce kesintisiz seferlerini yapmaya başladı.

İTÜ AVM’nin açılması (7 Haziran)

Yıllar boyunca öğrencilere bol seçenek ve ucuz fiyat sunmasıyla gönüllerimizde taht kuran İTÜ AVM, en son 2019’da Arı Mola adıyla kalıcı olarak kapatılınca birçoğumuzu epey üzmüştü. Alkol satışının kampüste yasak olmadığı zamanlarda son ders saatinin bitmesiyle 3. katında boğaz manzarası eşliğinde biranızı yudumlayabileceğiniz bir mekandı efsanevi İTÜ AVM...

2011

Mustafa İnan Kütüphanesinin 7/24 hizmet vermeye başlaması (10 Şubat)

Günbatımında muhteşem manzaralarla pek çok fotoğrafa konu olan, gün doğumunda ise sessizliğin yerini horlama seslerine bıraktığı canımız kütüphanemiz. Vize/final döneminde şimdi bile yer bulmak yeterince zorken, sürekli açık olmadığı zamanlarda neler yaşanıyordur siz düşünün...

İTÜFest’11’de yaşananlar

İTÜFest'11; tutarlı olmayan kombine fiyatları, festival alanında eğlence aktiviteleri ve yemek stantlarının eksikliği, yeterli sayıda mobil tuvalet kurulmaması sebebiyle saatlerce beklenen tuvalet sıralarıyla hatta stadyumun boş alanında ihtiyaç giderenlerle hatırlanıyor. Şebnem Ferah ve MFÖ gibi isimleri konuk eden sahnenin ses ve ışık düzeninin yetersizliği de göze çarpmıştı. Alkol yasağının ilk uygulandığı İTÜFest 2011’dekiydi.

2012

YÖK’ün üniversite kampüslerindeki restoranlarda alkol satışını yasaklaması (8 Eylül)

Bir nesil bir devrin kapanışına şahitlik etti. Belki de kampüsler bir daha hiçbir zaman eskisi gibi olamayacaktı...

Geleneksel Vadi Yürüyüşü (9 Şubat)

Başlangıcı 2006 yılındaki seri elektrik kesintilerine gösterilen tepkilere dayanan bu yürüyüş zamanla yapıla yapıla gelenek haline geldi. 2008 yılında yürüyüşlere engel olmak için yurtlara jeneratör takılsa da bu, Vadilileri durdurmaya yetmedi. Yılın ilk kar tanesi düştüğünde yurtlarından ayrılıp diğer yurtlara yürümeye başlayan Vadili dostlarımız ulusal basına bile konu olmuştu. 2012’de gerçekleştirdikleri yürüyüşte ise kar üzerinde oluşturdukları kalp şekli dikkat çekti.

2013

Mezuniyet Töreni'nde yaşananlar (9 Temmuz)

Olaylı geçen bir mezuniyet töreni olarak akıllarda kalan 2013 Mezuniyet Töreni'nde kimliği belirsiz, AKP Gençlik Kolları mensubu oldukları bilinen ve İTÜ ile bir alakası olmayan bir grubun saldırıları, provokasyonları ve İTÜ öğrencileri ile kavga etmesi şok etkisi yaratmıştı. Gezi Parkı olayları ile ilgili pankartlar açan öğrenciler, Rektör Karaca’nın konuşmasını da ayakta ve sahneye sırtlarını dönerek protesto ettiler.

Vadi Yurtları kantininde düğün (7 Temmuz)

"Yok artık bu da mı olmuş" diyeceğiniz bir olay daha... “Düğün mü lazım? Onu da biz yaparız.” diyerek kiralanan Vadi Kafe... Düğün hazırlıklarının yapılmaya başlanması sebebiyle öğrencilerin dışarı çıkması istenmişti. Özel işletmelerin kar sağlamak için böyle bir işe girişmesi öğrencilerin tepki göstermesine neden olmuştu. 

İTÜ Aktüel’de yapılmış bir paylaşım;

2014

Maden Fakültesi'nin öğrenciler tarafından işgal edilmesi

Soma’da yaşanan maden faciasını protesto etmek amacıyla toplanan İTÜ öğrencileri Maden Fakültesi'ni içeriden kapatarak kapıların önünde barikat oluşturdular. Dört gün süren işgal sonrasında öğrenciler istediklerini aldı. Basın açıklamasıyla işgali bitirdiklerini duyurdular.

Metallica Konseri (15 Temmuz)

Unutulmaz konserlere ev sahipliği yapan İTÜ Stadyumu, o gece yine unutulmaz bir efsaneyi, Metallica’yı ve otuz beş bin dinleyiciyisini ağırladı.

2015

İTÜ öğrencilerinin Budist tapınağı istiyoruz kampanyası

Rektör Karaca’nın “Sadece cami de değil; isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin.” sözleri üzerine İTÜ’ye cami yapılması fikrine karşı olanlar ilginç bir kampanya başlattı. Kampanya 20.276 imza almasına rağmen İTÜ Cami için gizli temel atma töreninin gerçekleşmesini engelleyemedi. Rektör Karaca Vatan Gazetesine yaptığı açıklamada “Biz sadece Müslümanların değil tüm inançların kendine yer bulacağı bir proje düşünüyoruz.” dese de kampanya devam ederken şöyle bir tweet paylaştı;

2016

İTÜFest’16’nın çeşitli sebeplerden iptal edilmesi

2016 yılının bahar aylarında yaşanan terör olayları, oluşabilecek güvenlik problemleri İTÜFest'in iptalinde akla gelen ilk sebeplerdendi. Öte yandan 2015 yılında festival zamanı kendilerini İTÜ’lü Müslümanlar olarak adlandıran grubun dağıttığı bir bildiriyi rektörlüğün dikkate aldığı, bu yüzden iptal olabileceği söylentiler arasındaydı.

2017

İTÜ-Medya-Ali Ağaoğlu arasındaki “Tesla otoparkta çürüyor” gerginliği (27 Aralık)

Ali Ağaoğlu tarafından 2012’de İTÜ’ye araştırma amaçlı kullanılmak üzere bağışlanan Tesla Roadster 5 yıl sonra tekrar gündeme gelmişti. Ali Ağaoğlu’nun “Öğrendiğimize göre, Tesla’yı teslim ettiğimiz tarihte İTÜ’de rektör değişimi yaşanmış ve bizim Tesla rektörlük binasının otoparkında çürümeye terkedilmişti. Araca el sürülmediğinden pilleri tükenmiş, şarj sistemi de arızalanmıştı. Kısa bir araştırmayla 50 bin dolar masraf çıkardığı anlaşılmıştı.” sözlerini sarf ettiği röportajdan sonra İTÜ’den cevap gecikmedi.

Rektörlük konuyla ilgili bazı basın organlarına açıklama yaparak Tesla Roadster'ın öğrencilerin eğitimi ve araştırma faaliyetleri için kullanıldığını bildirdi.

İTÜ ARI Teknokent Pazarlama ve Operasyon Grup Başkanı olan ve aynı zamanda Rektör Danışmanlığı yapan Deniz Tunçalp de kendi Twitter hesabından konuyla ilgili şunları paylaşmıştı:

2018

Havuza cinsiyete özel seanslar getirilmesi (11 Ocak)

2017-2018 Güz Dönemi başında toplanan dilekçeler doğrultusunda İTÜ Rektörlüğü tarafından havuza sadece kadın ve sadece erkeklere özel seanslar getirildi. Bu seansların, üniversitenin asırlardır çağdaş ilkesine zarar vereceğini düşünen öğrenciler bulunurken, diğer taraftan uygulamanın zararsız olduğunu düşünenler de bulunuyordu.

2019

İTÜ'de boykot, güvenlik terörü ve açılan soruşturmalar

Yakın zamanda oldukça yoğun bir gündem yaşadık. 12 Aralık 2019’da başlayan özel işletme boykotu bir hafta sürdükten sonra öğrenci dostu olmayan işletmelerle masaya oturulup, “sus payı” gibi sayılabilecek indirimler alınınca İTÜ Dayanışması, işletmeler geri adım atana kadar boykotun tüm işletmeleri kapsaması gerektiğini savundu. Boykota destek vermek amacıyla MED’e kendi çay kazanını getirerek dağıtım yapmak isteyen öğrencilere güvenliklerden biri saldırdı. Darp edilen öğrenciye uzaklaştırma verildi ve onun da dahil olduğu bir grup öğrenci final zamanı okula giremedi.

Süreç ile ilgili çektiğimiz İTÜ Masası videomuz;

Bonus: 2020

2019-2020 bahar dönemi COVID-19 pandemisi yüzünden İTÜ tarihinde ilk defa olacak şekilde yüzyüze yapılmadı. Dersler dönemin büyük çoğunluğunda online bir şekilde işlendi. 

İTÜ'de finallerin nasıl yapılacağı belli oluyor: Online finaller kapıda İTÜ Rover dünya üçüncüsü oldu

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım