Yiğit
Son 180 günde 3 haber

MED adeta çöplüğe dönmüş durumda, peki neden?

Biz öğrencilerin, akademisyenlerin, Teknokent çalışanlarının ve personellerin gününün önemli bir kısmını geçirdiği ve ortak olarak kullandığı İTÜ'nün en önemli ve büyük merkezlerinden bir tanesi: MED

Günün ilk saatlerinde MED'e gelenlerin sıkça karşılaştığı bir manzara var: akşamdan kalma çöplerin tüm masaları işgal etmesi. Son zamanlarda öğrenciler arasında MED'in çöplerle dolu olması, oturulacak masa bulunamamasından daha büyük bir sorun haline geldi. Bu durumla ilgili geçtiğimiz dönem de yaptığımız haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

MED'in sabah çekilmiş bir fotoğrafı:

Peki MED neden temiz değil?

Her şeyden önce bizlerin yaşadığımız alanları temiz tutması çok önemli. Kalkarken içtiğimiz kahve bardağını veya yediğimiz yemeğin çöpünü atmak bizler için asla zor olmamalı ve görev bilinciyle yerine getirmeliyiz. Ancak kaldı ki son zamanlarda çöplerimizi atacak temiz bir çöp kutusu bulmak MED'in açık kısmı için zor bir hale gelmeye başladı. Ağzına kadar dolup taşan çöplere çöpü atmak, masada bırakıp gitmeye tercih edilebiliyor. 

Çöp poşetleri neden değiştirilmiyor, sorumlusu kim?

MED dış alandaki temizlikten, buna çöp kovalarının boşaltılması da dahil, İTÜ sorumlu değil. Bilindiği gibi MOC, Kahve Satış Mekanı ve Espressolab dış mekanda bulunan 3 adet işletme. Yapılan bir anlaşmaya göre MED dış alanın temizliğinden de bu 3 işletme sorumlu. Dış alanı, üçe böldüğümüz zaman her işletmenin sorumlu olduğu alanı gözümüzün önüne getirebiliriz. Her işletmenin payına düşen bölgelerin köşelerinde mavi çöp kutuları da bulunmakta, işletmeler kendi alanlarının temizliğinden ve ayrıca bu çöp kovalarının da boşaltılmasından sorumlular.

İşletmeler sorumluluklarını yerine getirmiyorlar mı?

Belirtildiği üzere her şeyden önce MED'in temizliği işletmelerden önce öğrencilerin de görevi. Çöp kovalarının değiştirilmesini işletmelerin düzenli takip etmeleri gerekiyor. Ancak bilindiği üzere işletmeler ortalama olarak 22.30-23.30 arasında kapanıyorlar. Bu saatlerden sonra MED dış alan temizliği de doğal olarak sekteye uğruyor. Dolup taşan çöp kovaları sonucunda da masaların böylesine çöp dolması açıklanabilir.

Peki bu durumu çözmek için ne yapılmalı?

Bu konuda İTÜ ve işletmeler arasında temizlik üzerine tekrar konuşulabilir. Daha sürdürülebilir bir çözüm bulunabilir, belki MED'e yakın bir çöp tenekesi eklenebilir. Biz öğrenciler de dolu olan çöp kovalarına alternatif olarak MED'in içerisindeki çöp ve geri dönüşüm kutularını kullanabiliriz.

İTÜ ve MED hepimizin, yaşam alanlarımızı bulduğumuz ve bulmak istediğimiz gibi bırakmak bizim elimizde.

 

Jr. Bee neden kapatıldı? İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi