Takımlara okul desteğinde kopukluk: TSD'ye ulaşılamıyor

Bilindiği üzere son yıllarda birçok başarıya imza atan proje takımları İTÜ için oldukça büyük bir prestij kaynağı. TEKNOFEST gibi ulusal yarışmalarda elde edilen başarıların yanı sıra birçok takım uluslararası yarışmalardan her yıl önemli derecelerle dönüyor. Üniversite tercih döneminde de "İTÜ'lü ol" sloganıyla birlikte öne çıkarılan proje takımları, daha önce belgesellere dahi konu olmuştu. Tüm bu başarılarına karşılık takımların okul tarafından gördüğü destek ise birçok takım kaptanına göre oldukça sınırlı. Proje takımları için en önemli desteklerden biri de TSD A.Ş. sponsorluklarıydı. Ancak, güz döneminin başından bu yana takımlara herhangi bir destek sağlanmadığı belirtiliyor.

Peki TSD nedir? İTÜ'ye doğrudan mı bağlı?

Teknoloji Tesisleri Servis Destek A.Ş. (TSD), 1773 İTÜ Teknopark tarafından kurulan bir şirket. Bu teknopark İTÜ Çekirdek’in de bağlı olduğu ARI Teknokent ile karıştırılsa da birbirlerinden farklılar. ARI Teknokent'in en büyük hissedarı İTÜ Geliştirme Vakfı iken, 1773 İTÜ Teknopark'ın en büyük hissedarı %61 ile İTÜ. Buna ek olarak Havelsan, TUSAŞ gibi farklı hissedarlar da bulunuyor. TSD’nin ise internet sitesinde şirketin tamamen İTÜ bünyesinde faaliyet gösterdiği ve gelirlerinin İTÜ’nün projeleri-kampanyaları için kullanıldığı belirtilse de, şirket doğrudan İTÜ’ye değil; İTÜ’nün büyük hissedarı olduğu 1773 Teknopark’a bağlı.

TSD'nin gelir kaynaklarına baktığımızda gelirlerin 1773 İTÜ Store, İTÜ Kahve Satış Mekanı, kampüs otoparkları, okul içerisindeki spor dersleri ve müzik kursları, İTÜ Maçka Oteli-Sosyal Tesisleri gibi birçok büyük kaynaktan geldiğini görüyoruz. Bu gelirlerin kullanıldığı alanlar şirketin internet sitesinde belirtilse de tam olarak nereye, nasıl harcandığı açık bir şekilde yayınlanmıyor. Fakat yakın bir zamana kadar proje takımları TSD'den sponsorluk yoluyla faydalanabiliyordu.

TSD'nin gelir kaynaklarından 1773 İTÜ Store

Takımlara destek için aracı şirket

Proje takımları, 2023 yılında kurulduğundan beri TSD ile çeşitli ücretlerde sponsorluk anlaşması yapıp, o miktarda şirkete harcama yaptırıyorlardı. Yapılan harcamalar elektronik parçalar, atölye malzemeleri, yarışma giderleri gibi birçok önemli alanda takımları rahatlatıyordu. Ayrıca birçok takım kaptanına göre iki taraf arasında bir para akışı olmaması, tüm harcamaların TSD tarafından yapılıp sponsorluk hanesinden düşülmesi de takımları baş ağrısından kurtaran olumlu bir durumdu. Bu sistem geçtiğimiz güz döneminin başına kadar sorunsuz bir şekilde işlerken, o tarihten itibaren takımlar TSD'den destek alamamaya başladı. TSD'ye ulaşamayan, ulaşıp aylarca bekletilen, takımının hanesindeki paradan harcama yapamayan kaptanlar bu durumdan şikayetçiler. Ayrıca kaptanlara göre takımlar yıl içinde birçok harcamalarını zaten kendi sponsorlarından yaparken; TSD bu sponsorluk süreçlerinden de önce, yarışma başvurusu hazırlığında ve sene başı harcamalarında takımlara iyi bir destek kaynağıydı. Bu da takımların TSD'ye en çok ihtiyaç duyulan dönemde ulaşamadığı anlamına geliyor. Şirketin şu anki pasifleşme sürecinin yaz aylarında gerçekleşen rektör değişimi ile ilgili olabileceği de bir iddia konusu. Ancak konuyla ilgili resmi bir açıklama hâlâ bulunmamakta.

Rektörün açıklamaları ve TSD'nin akıbeti

Kaptanlara göre dönem başında yapılan takım kaptanları ve kulüp başkanları kahvaltısında rektöre bu soru sorulduğunda bahar dönemine yetişecek bir online destek başvuru sistemi geliştirildiğini belirtti. O zamana kadar TÜBİTAK çağrılarına başvurulabileceğini de söyledi. TÜBİTAK internet sitesinde ise özellikle belirttiği 2209 A/B destek programlarının sonuçlarının ise Mart ayında açıklanacağı ve destek miktarının yalnızca 9-12 bin TL ile sınırlı olduğu görülüyor. İTÜ tarafından TÜBİTAK 2209 projelerine LÖKAP-A programı kapsamında 75 bin TL miktarında yardım yapılacak olsa da bu yardım da en erken Mart ayına kalmış durumda. Proje takımlarına yönelik destek programı olan LÖKAP-T'den ise yalnızca uluslararası yarışmalara katılan takımlar yararlanabilecek.

LÖKAP-T ve LÖKAP-A programlarına takım danışmanı üzerinden başvurulabilecek

TSD'de takımının hanesinde para kalan takım kaptanları şansını zorlamaya devam etse de, şirketin bundan sonra faaliyetlerini İTÜ dışında sürdüreceği söylentisi de mevcut. TSD'den faydalanılamayan bu süreç boyunca şirketin gelir kaynakları hala aktif, hatta satış sitesinde spor ve müzik kurslarına yenileri dahi ekleniyor. Tüm gelir kaynakları İTÜ'den olan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini üniversite içi projelere dağıtan, Rektörlük Ek Bina merkezli bir şirketin nasıl İTÜ dışında faaliyet sürdürebileceği de merak konusu.

TSD'nin satış sitesinde yer alan kurslar

İTÜ’de yemek ücretlerine zam: Öğrenciler için geçim daha da zorlaştı EELISA'dan beşinci ortak çağrı: 140.000 Euro'ya kadar destek olanağı

İTÜ Öğrencileri Derneği İTÜ mezunlarının desteğini bekliyor

İTÜ'lü akademisyenler Antarktikta yolunda

arı24 yeni ekip arkadaşlarını arıyor!

İTÜ’de yemek ücretlerine zam: Öğrenciler için geçim daha da zorlaştı

EELISA'dan beşinci ortak çağrı: 140.000 Euro'ya kadar destek olanağı