251 yaşında İTÜ: Rektörlük ve yönelimleri

İTÜ yönetiminin belirli kurum ve insanlara karşı birtakım "tercihleri" olduğu, derince gözlemlenmesine gerek duyulmadan görülebilen bir durum. Daha önceden yaşanan ve ele aldığımız kültür ve sanat etkinliklerine çeşitli gerekçeler gösterilirken engel konurken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın SDKM'de ağırlanması, devamında verilen tepkilere yaptırım uygulanması, yılın başında gerçekleştirilen fidan dikme etkinliğinin yandaş ve aslen orman katliamı skandalı ile bilinen özel bir şirket için reklam etkinliğine dönüştürülmesi, İTÜ'nün bilime dayanan aklı ve vicdanı hür gençler yetiştirmesi ile bilinen köklü geçmişine zarar vermekte. Bu kayırma ortamı farklı ortamlarda da kendini gösteriyor. 

"250 yılda 250 bin fidan" Etkinliği, İTÜ ve YK Enerji basın açıklaması:

Üniversitelerin siyasette yeri yok

Hangi görüş olursa olsun, üniversite ve yönetimlerinin okul adıyla belirli kesimlerle ortak gözükmesi gibi durumlar öğrencilere ve okula faydalı olmamak bir yana, zarar teşkil etmekte. Süregelen İstanbul Belediye Başkanlığı yarışında Ak Parti İstanbul Belediye Başkan Adayı Murat Kurum'un Teknopark gezisinde proje takımlarına hediyeler verilmesi, hükümet parti gençlik kolları başkanının ve vekilleri, ilçe başkanları ve eski bakanlarının ağırlanması, İTÜ'ye aslında öyle olmadığı bir kurum izlenimini kazandırıyor. Politik tarafsızlık ya da çoğulculuğun, bir devlet üniversitesinde kollanması öğrencilerin beklentileri arasında.

İsmail Koyuncu, Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı ile:
Ak Parti İstanbul Milletvekili ve İlim Yayma Vakfı Heyet Başkanı ile:

İTÜ Rektörü Prof, Dr. İsmail Koyuncu, Ak Parti Bağcılar Belediye Başkanı ile:

İTÜ'de siyasi bağlantıları olan kimsenin ağırlanamayacağı gibi bir düşüncenin anlamlı olmadığı açık, ancak bu ağırlamaların sadece sınırlı bir kesime yapılması ve kimi kesimlerin hiçbir mecrada veya etkinlikte isminin bile anılmaması, politik amaçlardan bağımsız herhangi bir yolla etkileşime bile geçilmemesi İTÜ'nün çizdiği imaj noktasında tepki topluyor. 

Kampüs içi ziyaretçiler için de çifte standart gözetiliyor

Geçtiğimiz haftalarda İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde gerçekleştirilen "Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı" nedeniyle kampüs dışarıdan pek çok ziyaretçi kabul etti, dikkat çeken nokta ise bir vakfa stant kurma izninin verilmesiydi. Vakfa ait bir otobüsle kampüse gelen vakıf üyeleri, bütün gün kampüsü gezerken İTÜ öğrencileri sadece aile ve arkadaşlarına değil kendilerine bile çok katı olan güvenlik önlemlerinin konu vakıf veya dernek ziyaretçileri olunca bu derece esnetilmesine tepki göstermişlerdi. Benzer biçimde konu İTÜ'den bağımsız vakıfların yürüyüşlerine bizzat İTÜ KHŞM tarafından izin verilirken bizzat İTÜ kulüplerinin etkinliklerinin sınırlandırılması ve iptal edilmesi geçtiğimiz yıl İTÜ gündeminin ana konularındandı.

İTÜ Güvenlik Amirliği'nin kampüse dışarıdan alım kriterleri tam olarak bilinmemekle beraber konu belli bir kesim olunca kapılar sonuna dek sorgusuz açılıyor gibi görünüyor

29 Mart akşamı Diriliş-Medeniyet Kulüpleri tarafından düzenlenen İTÜ İftarı etkinliği de benzer sebeplerle tepki topladı. İftar saatine yaklaştıkça bir anda inanılmaz kalabalıklaşan Ayazağa Kampüsü girişinde neredeyse izdiham vardı, şoke edici durum ise dışarıdan katılıma açık olan bu iftarın saatinde okula gelen kişilerin ne için geldikleri dahi sorulmadan topluca içeri alınmalarıydı. Bu kadar kalabalık bir kampüsün güvenlik açığı vermesi son derece olası ve riskli bir durumken insanların "zaten iftara katılmaya gelmiştir" düşüncesiyle sorgusuz sualsiz içeri alınması anlaşılabilir bir durum değil. Yönetimin çifte standardının etkisi, konu kimi etkinliklerin kapsamı bütününde düşünüldüğünde de net bir şekilde görülebiliyor.

bahsi geçen iftar:

Bu haberde bahsedilen ve bahsetme fırsatı bulunamayan çok sayıda benzeri olayın gittikçe daha sık yaşanıyor olması ve bu ayrımcılığın norm haline gelmesi, 251. yaşını doldurmakta olan İTÜ adına hayal kırıklığı yaratıyor. Eşitliğin ve politik tarafsızlığın gözetildiği bir İTÜ'de okumak ise öğrencilerinin büyük bir temennisi. 
"Kimlerle hep bir aradayız?" Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi