Zülfikar Oğulcan
Son 180 günde 2 haber

Elveda 2023!

İşte, bir yılı daha geride bıraktık! Umarız bundan sonraki her yılınız, yaşanacak olan her anınız, geçmişte yaşadıklarınızı aratmayacak güzellikte olur. Zamanın akıbetini değiştirebilmek mümkün olmasa da, yaşadıklarımıza bugünden bakmak ve değerlendirmek bizim elimizde. Hadi gelin hep beraber İTÜ'nün ve İTÜ'lülerin 2023 yılında neler yaşadığına, nelere şahitlik ettiğine kısaca bir göz atalım!

Öncelikle 2023 yılına yeni girmişken yaşadığımız 10 ilde etkili olan 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı dileriz. Maalesef bu acı günlerde hayatını kaybeden kişiler arasında İTÜ'lü dostlarımız da vardı. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızı 2023 yılına veda etmeden bir kez daha analım.

Depremin yarattığı akademik sorunlar

Yaşanan deprem, çok fazla insanın hayatını doğrudan veya dolaylı yoldan etkiledi. O etkilerden biri de, okulların yüz yüze mi yoksa uzaktan eğitimle mi devam etmesi konusundaki görüşlerdi. Örneğin, İTÜ kulüplerinden bazıları bu durum karşısında uzaktan eğitimin olmaması yönünde bildiri yayınlamıştı. Bunun ardından öğrenciler ve akademisyenler uzaktan eğitime karşı tek bir ağızdan basın açıklaması yapmışlardı. Hem öğrenciler arasında, hem de akademisyenler arasında tartışma başlatan bu durum, bahar döneminin uzaktan eğitim ile tamamlanmasıyla sona erdi. 

Depremin yarattığı etkilere karşı İTÜ'den gelen çözümler

İTÜ’lüler tarafından deprem bölgelerinde yetersiz olan, temiz ve içilebilir su eksiğini kapatmak için yeni bir su arıtma teknolojisi geliştirildi. Ses mühendisi Dr. Ozan Saner önderliğinde geliştirilen "Enkaz Dinleme Uygulaması", internet bağlantısına ihtiyaç duyulmadan enkaz altında kalan vatandaşların seslerini duymayı kolaylaştırdı. İTÜ’den toplamda 10 tır Kızılay ve AFAD aracılığıyla Hatay, Malatya, Osmaniye, Adana ve Adıyaman gibi depremden etkilenen bölgelere ulaştırılmak üzere gönderildi. 

2023 İTÜ'ye ne gibi yenilikler getirdi?

İTÜ her yıl olduğu gibi, bu yıl da çeşitli güncellemelerle kendisini yeniledi. Bu yenilikleri faydalı bulan da zararlı bulan da olsa da, birkaçına hızlıca bir göz atmakta fayda var. 

Sadece İTÜ gündeminden değil, ülke gündeminden bir olay; cumhurbaşkanlığı seçimleri

Türkiye, 2023'te yeni Cumhurbaşkanı'nı seçmek için sandığa gitti. Peki İTÜ'nün siyasi tercihi nasıldı?

Okulumuzun medarı iftiharları!

Her sene başarılarını artırarak yollarına devam eden İTÜ'lülerin bu sene elde ettikleri başarılara bir daha bakalım.

  • İTÜ Dans Kulübü, dünyanın önde gelen dans organizasyonlarından World of Dance'in bu yıl Türkiye'de 2. defa düzenlediği dans yarışmasına katıldı ve kendi kategorisinde birincilik ödülünü aldı.
  • Autobee takımı, Norveç'te düzenlenen otonom gemi yarışması Njord Challenge'da temsil etti ve 6 rakibini geride bırakarak 1. oldu.
  • İTÜNOM İHA Takımı, Amerika'da düzenlenen ve dünyanın en prestijli İnsansız Hava Aracı yarışması olan “AUVSI SUAS” yarışmasına katılarak 72 takım arasından 1. oldu.
  • İTÜ ATA Takımı, İngiliz Makine Mühendisleri Odası tarafından İngiltere’de düzenlenen IMechE UAS Challenge’da dünya şampiyonu oldu.
  • Vefa Havacılık Takımı, IREC Yarışması’nda en iyi performans gösteren ve en yüksek puan alan Türk takımı olarak başarılı bir atış ve kurtarma gerçekleştirip 4. sırada yer aldı.
  • İTÜ Lagari Thrust Roket Takımı, katıldığı 10.000 feet irtifa kategorisinde 9991 feet irtifaya roket atışı gerçekleştirerek yarışma kapsamındaki en iyi uçuş performans puanını elde etti.
  • İTÜ ROV Takımı, Norveç’te gerçekleştirilen TAC Challenge yarışmasına katılarak, açık denizde yarışan üniversite düzeyindeki ilk Türk ROV takımı olmanın yanında üçüncülük derecesi elde etti.
  • İTÜ Sismik, 2023 EERI SDC’den mimari ve iletişim dalında İTÜ’den şimdiye dek katılmış ekipler arasındaki en iyi sıralamaları elde ederek üçüncü oldu.
  • Elektrik-Elektronik Fakültesi doktora öğrencisi Ege Engin, Prof. Dr. Hakan Ali Çırpan ve Dr. İbrahim Hökelek ile birlikte yazdığı makaleyle “TSP En İyi Öğrenci Makalesi Ödülü”ne layık görüldü.

Verilerle İTÜ akademi

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine dayalı olarak 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 126’sı devlet, 74’ü vakıf olmak üzere 200 üniversitede öğrenim gören 47.761 öğrenciden alınan veriler, üniversiteleri sıralamak için toplandı ve tablo halinde sunuldu. Gelin, hep beraber İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bu araştırmada hangi sıralarda olduğunu öğrenelim. 

Sadece İTÜ'de yaşanabilecek birtakım gariplikler

Aramızdan ayrılanlar

2023'ün bizlere getirmiş olduğu çokça hissiyat, yeni insanlar ve başka başka yenilikler olsa da bizden götürdüklerine de sahip çıkmalı ve hatırlarda kalmalarını sağlamalıyız. 

2023 yılında aramızdan ayrılan İTÜ'lüler 

Mutlu yıllar!

arı24 ekibi olarak ailenizle, arkadaşlarınızla geçireceğiniz kahkaha dolu, bir yıl olmasını dileriz. Ve tabii, daha az sınav ve ödev yükü olan bir yıl...

 
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Oğuzhan Emeç hayatını kaybetti arı24 x İTÜ Veri Bilimi Kulübü: İTÜ Yemekhane değerlendirmesi anket raporu

İTÜ 250. Yıl Şenlikleri’nde sahne alacak isimler değişiyor mu?

MED adeta çöplüğe dönmüş durumda, peki neden?

İTÜ veterinerlik birimi beslenme gönüllülerini arıyor

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor