Sizin için derledik: İTÜ 2020'de neler yaşadı?
2020 yılını iki gün önce geride bıraktık. Muhtemelen yıllarca aklımızda kalacak 2020 yılında akademik hayatlarımız da oldukça değişti. Sizler için 2020 yılında yaşadıklarımızı özetledik. İşte karşınızda İTÜ'lülerin 2020'de yaşadığı gelişmeler.
1.Boykot ve uzaklaştırma olayları
İTÜ’de 2020 yılına olaylı başlamıştık. İTÜ Dayanışması’nın yaptığı boykot, güvenlik görevlisinin bir öğrenciyi darp etmesi ve öğrencilerin uzaklaştırma cezası alması yılın başında yoğun bir gündem yaratmıştı ve fazlasıyla konuşulmuştu. Daha sonrasında ise öğrenciler, maruz kaldıkları hukuksuz muamelelere karşı haklarını yargı yoluyla geri aldılar.
2.Ek sınav hakkı verilmesi ve geri alınması
2020 yılında akademik hayatlarımızda değişen birçok şeyden biri olarak, 2019-2020 akademik yılının ikinci yarısında bir öğrencinin FF ile kaldığı ders için, o dönemi takip eden 2 yarıyıl sonunda ek sınava girebilme hakkı verildi. Bu hak ise İTÜ'deki yönetim değişikliğinden yaklaşık iki ay sonra ortadan kaldırıldı.
3.Bir dönüm noktası: COVID-19 ve Online Eğitim
İşte her şeyin değiştiği bir döneme adım attığımız nokta. Mart ayında okulların 3 hafta tatil olacağı haberiyle başlayan serüvenimiz bugün hala İTÜ Mobil’den gelen uzaktan eğitim oturumu daveti bildirimleriyle devam ediyor. Yurtlarda aylarca dönüşümüzü bekleyen eşyalarımız, yarım kalan yemekhane sırası bekleyişleri ve daha sayamadığımız birçok acı&tatlı anı... Hatta İTÜ'nün kalıcı hibrit eğitimle devam edebileceği bile gündeme geldi. Yaz okulu olacak sandık, başta olmadı, sonra oldurduk; güz dönemi yüz yüze olur diye düşündük, olmadı. MED’in çimlerinde uzanıp güneşin keyfini çıkartmak varken, evde oturmak zorunda kaldık. Üzülmeyelim, elbet bir gün kampüse döneceğiz. Öyle umut ediyoruz.
4.Pass-Fail, Witwiser ve Ayva
Online eğitime geçtiğimizden beri öğrenciler çeşitli sorunlarla karşılaştı. Online eğitimin ilk günlerinde çokça tartışılan pass-fail sistemi öğrencilerin ısrarına rağmen gelmedi. Hayatımıza girdiği andan beri tartışmalar yaratan Witwiser uzun süre gündemimizde kalmıştı. Kamera ve mikrofon açma zorunluluğu kaldırılmasına rağmen bu eklentiyi kullanmak için kamera ve mikrofonun zorunlu olmasıyla İTÜ’lü öğrenciler tepkilerini Twitter’da etiketler açarak göstermişti. 2020-2021 güz dönemiyle beraber İTÜ, Witwiser'dan vazgeçerek sınavlarda Ayva Quiz sistemini kullanmaya karar verdi.
5.“Rezervasyon yaptırdım, akşam yemekhanedeyiz.”
İTÜ'nün 9 Temmuz’da aldığı kararla yemekhane rezervasyonlu sisteme geçiş yaptı. Tabii, rezervasyon yaptırmadan da gidebilirsiniz fakat kartınıza biraz daha para yüklemeniz gerekebilir.
6.Hoş geldin Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği
2020'nin Mayıs ayında İTÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın NTV'de ilk defa yeni bir bölüm olarak bahsettiği Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü bu sene ilk defa öğrenci kabul ettti. Açıldığı yıl yüksek bir sükse yapan bölüm, İTÜ içi sıralamasında 3. sırada yerini aldı. Türkiye genelinde ise taban başarı sıralaması 4201 oldu.
7.Yeni rektör göreve başladı
Prof. Dr. Mehmet Karaca koltuğunu Prof. Dr. İsmail Koyuncu’ya devretti.
9.İTÜ Basket Süper Lig'e alınmadı
Geçtiğimiz sezon sürpriz bir şekilde Süper Lig'e yükselen İTÜ Basket, sportif anlamda Süper Lig'de pek başarılı olamadı. İTÜ Basket yayın ve sponsorluk gibi gelirler harici gelirlerinin en az %40'ını belgelendirmediği için Basketbol Süper Ligi Lisansı, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından iptal edildi.
10.Aramıza yeni arılar katıldı
İTÜ 247. yaşında yeni öğrencilerini kabul etti. Öğrenciler pandemi sürecinde üniversite sınavına hazırlandılar, girdiler, tercih yaptılar ve İTÜ'yü kazandılar. Üniversiteye girdiler fakat fiziksel olarak bunu henüz deneyimleyemediler.
11."İTÜ Maçka'da dikey inşaat yapılıyor" iddiası
Habertürk'ün yaptığı haberde İTÜ Maçka Kampüsü'nün hemen yanında yapılan 14 katlı yurt binasının İTÜ'ye ait olduğu iddia edilmişti. Twitter'dan tepki gösteren İTÜ akademisyenlerinden biri olan Prof. Dr. Yılmaz Taptık ile gazeteci Fatih Altaylı arasında gerginlik yaşanmıştı. Yapılan yurdun İTÜ ile alakası olmadığı ve Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne (KYK) ait olduğu ortaya çıkmıştı.
12.arı24’ün 2020’si
Yaşanan her gelişmeyi size aktarmaya çalışırken biz de büyüdük ve geliştik. Yeni ekip arkadaşlarımızla tanıştık, 141 haber yazdık, sitemize 279 kulüp etkinliği girdik, sitemiz 553.241 görüntülenme aldı, Instagram hesabımız 10.000 takipçiyi aştı, 2018’den beri genel yayın yönetmenliğimizi yapan Öykü Elaslan mezun oldu ve görevini arı24 Yeni Genel Yayın Yönetmeni Selis Bayman devraldı.